I.    Інформація про звернення Голови ФПУ, суспільно-важливі нормативно-правові акти, які надійшли на розгляд СПО з короткими коментарями

·Федерація профспілок України 28 квітня зробила Заяву до Всесвітнього дня безпеки охорони здоров’я на роботі, який в цьому році проходить під девізом: «Зупинимо пандемію: безпека і здоров’я на роботі можуть  врятувати життя». В якій закликала Уряд, роботодавців, органи місцевої влади, керівників медичних установ, комунальних, пенітенціарних та інших установ і служб громадського обслуговування  зробити усе можливе, для фізичного і соціального захисту працівників, які в умовах карантину і надзвичайної ситуації з ризиком для життя виконують дуже важливі соціальні функції.  А у разі лабораторно підтверджених випадків інфікування COVID 19 працівників, пов'язаних з виконанням професійних обов'язків в умовах підвищеного ризику такого інфікування, забезпечити їх належне розслідування як випадків гострого професійного захворювання відповідно до Порядку, встановленого  чинним законодавством, щоб забезпечити страхове покриття для працівників, які захворіли, а також для членів сімей працівників, що померли від цього захворювання.

     Народні депутати підтримали пропозиції профспілок щодо створення інституту гарантування заробітної плати у випадку неплатоспроможності роботодавця. Як зазначив на власній сторінці у Фейсбук Голова ФПУ Григорій Осовий, "Порушуючи гарантії і норми Конституції та законів України, міжнародного й національного законодавства протягом багатьох років в Україні не вирішується питання забезпечення своєчасної виплати працівникам заробітної плати та ліквідації зарплатних боргів. При цьому найбільш незахищеними залишаються працівники збанкрутілих і ліквідованих підприємств у разі недостатності ліквідаційного майна.

Прийняття відповідних законопроектів доречно саме зараз, в умовах запровадження суворих обмежуючих карантинних заходів та призупинення роботи сотень тисяч підприємств, коли підвищується загроза порушення роботодавцями прав працівників на своєчасну виплату заробітної плати і накопичених боргів. Тому потрібні активні дії, насамперед саме тих, кого це стосується", - наголошує профспілковий лідер.

                        Народ зробив свій вибір сказавши рішуче ні лібералізації трудового законодавства. Спільна консолідація дій громадян України - членів профспілок призвела до того, що було зібрано 25 тис. голосів електронної петиції (що є достатньою для її розгляду) з вимогою не розглядати проект Закону України «Про працю» №2708. 

Профспілки вимагають дотримуватись суб’єктами законодавчої ініціативи Конституції України та міжнародних  актів, ратифікованих Україною і закликають народних депутатів України та Уряд зважати на волевиявлення народу, як носія суверенітету та єдиного джерела влади в Україні.

·                        СПО об’єднань профспілок підтримав проект постанови Кабінету Міністрів України «Про виділення Міністерству соціальної політики коштів з фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками, розробленого Міністерством соціальної політики України, зокрема щодо виділення коштів для боротьби з наслідками коронавірусної хвороби та затвердження механізму використання цих коштів для спрямування їх на виплати допомог на дітей.

Разом з тим, запропоновано ініціювати внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання соціальної підтримки сімей з дітьми», прийнятої на засіданні КМУ 22.04.2020, щодо розширення кола осіб – отримувачів допомог на дітей, а саме доповнити цей перелік фізичними особами-підприємцями, які належать до третьої та четвертої груп платників єдиного податку, а також врегулювати питання щодо визначення вікової категорії дітей, на яких призначається допомога. А також погодив проект постанови КМУ «Про затвердження  Положення про фаховий мистецький коледж».

·                        СПО об’єднань профспілок розглянув розпорядження Нацкомфінпослуг «Про внесення змін до Положення про провадження діяльності з адміністрування недержавного пенсійного фонду» і повідомив, що зауважень  та пропозицій немає. А також в межах компетенції розглянув проект наказу «Про затвердження Порядку проведення конкурсу та призначення на посаду керівників установ природно-заповідного фонду, що належать  до сфери  управління Міністерства енергетики та захисту довкілля України» та повідомив, що він може бути погоджений лише за врахування низки профспілкових пропозицій.

2.Діяльність всеукраїнських профспілок і територіальних профоб’єднань

·                        Члени Президії Федерації профспілок Рівненської області, звернулись до керівництва держави з метою привернути їхню увагу до проблеми зростання безробіття через закриття підприємств малого та середнього бізнесу, як масово полишають ще донедавна успішний бізнес приватні підприємці. І це при тому, що в Україну повернулися тисячі заробітчан. Закликавши вжити відкладних заходів для того, щоб пригальмувати спад економіки і забезпечити українців роботою та зарплатою. Для цього терміново підготувати реалістичну Урядову програму, спрямовану на реіндустріалізацію економіки України, і яка б мала на метізміну моделі економічного розвитку країни від аграрно-сировинної до інноваційної. Стимулювання державою розвитку внутрішнього ринку, запровадити податкові пільги для підприємств вітчизняних виробників.

Перейняти зарубіжний досвід, коли значна частина громадських робіт має загальнодержавний характер і дозволяє залучити до них не тільки некваліфіковану робочу силу, а й висококваліфікованих робітників, які на даний момент не можуть влаштуватися за фахом.

·                        Дніпропетровська обласна організація харчової промисловості працівників АПК України звернулася до керівників  і профспілкового активу підприємств харчової і переробної промисловості,  долучитися до проведення комплексу заходів з відзначення Дня охорони праці на підприємствах галузі, який за рішенням міжнародної організації праці в 2020 році проходить в Україні під девізом „Зупинимо пандемію: безпека і здоров’я на роботі можуть врятувати життя”.

·                        Про нинішній стан охорони праці на Полтавщині і в Україні, те, як зменшити кількість нещасних випадків на виробництві, «Урядовому кур’єру» розповів голова Полтавської обласної ради профспілки працівників нафтової і газової промисловості, заслужений працівник профспілок України Іван ЗОСІМЕНКО.

·                        Підприємства та співробітники Групи Нафтогаз, профспілкові організації з початку карантину (станом на 24.04.2020) передали 8 млн. грн. на допомогу медикам громад регіонів, де функціонують адміністративні та виробничі потужності Групи Нафтогаз. Ці кошти використані для закупівлі засобів індивідуального захисту, дезінфекторів і медичного обладнання.

На даний час підприємства Групи Нафтогаз вже надали допомогу 21 медичному закладу обласного, районного та міського значення, 26 місцевим амбулаторіям та громадам в семи областях України. У планах – розширення допомоги лікарням у всіх регіонах функціонування підприємств Групи Нафтогаз.

Зокрема, у газовидобувних регіонах вже розгорнута масштабна програма допомоги своїм громадам: медичні заклади у Харківській, Полтавській, Львівській та Херсонській областях тільки за останній тиждень отримали допомогу у сумі 3,8 млн. грн. Лікарні отримали від Групи Нафтогаз захисні костюми та рукавиці, респіратори, маски, медичні окуляри, обтюратори і медичне обладнання: станції очистки окулярів, монітори пацієнта, хірургічний діатермокоагулятор, шприцевий насос, пульсоксиметри. Група Нафтогаз також бере участь у фінансуванні закупівлі апаратів штучної вентиляції легень і необхідних медичних препаратів.

Апарати управління НАК “Нафтогаз України” та підприємств Групи Нафтогаз в Києві за останній тиждень передали 500 тис. грн. на закупівлю засобів захисту та дезінфекції для Київської міської клінічної лікарні №17 і станції швидкої допомоги. Раніше було передано захисні маски, респіратори, костюми та дезінфектори Київській міській клінічній лікарні №17, станції швидкої допомоги, Київській міській клінічній лікарні №4 та Інституту педіатрії, акушерства і гінекології

Шебелинське ВПГКН (Shebel) виділило 10 тис. л дизельного пального для автомобілів “швидкої допомоги” Харківського обласного центру екстреної медичної допомоги.

АТ “Укрспецтрансгаз” надав кошти Долинській багатопрофільній лікарні (Івано-Франківська обл.) для закупівлі медичного обладнання для генерування кисню.

Реагуючи на виклики та загрози, що постали внаслідок поширення коронавірусу в світі і державі, Об’єднаною профспілковою організацією разом з керівництвом АТ «Укртранснафта» прийнято рішення про підтримку пенсіонерів та ветеранів Товариства.

У складний період карантинних обмежень, профорганізацією, за участі адміністрації підприємства, придбано 2 256 соціально-необхідних наборів з 17 позицій, доставлені пенсіонерам та ветеранам праці з Житомирської, Рівненської, Львівської, Закарпатської, Вінницької, Одеської, Херсонської, Полтавської та Сумської областей. Окрім пенсіонерів АТ «Укртранснафта» допомогу отримали 150 найбільш незахищених людей похилого віку з різних куточків України.

Загалом, на придбання близько 20 тон продуктів та предметів першої необхідності спрямовано більше 850 тисяч гривень.Об’єднаною профспілковою організацією ПАТ «Укрнафта» прийнято рішення про виділення профспілкових коштів в сумі 50 000 гривень на допомогу тим, хто опинився в складній ситуації, внаслідок загострення ситуації з поширенням коронавірусу у пгт. Варва Чернігівської області, а також – на придбання наборів засобів гігієни та лікування – по 10 000 грн. для кожного медикам та захворівшим, Фінансова допомога, зокрема пенсіонерам, надається і первинними організаціями структурних підрозділів підприємства.

Первинними профспілковими організаціями, які входять до Харківського обкому профспілки працівників нафтової та газової промисловості витрачено для членів профспілки понад 170 000 гривень на придбання 4 500 масок, 12 безконтактних термометрів, 280 літрів антисептика, 1 200 пар одноразових рукавичок.

Харківським обкомом профспілки перераховано Об’єднанню профспілок Харківської області 10000 грн для придбання респіраторів та засобів індивідуального захисту і антисептичного розчину для лікарів Харківських лікарень.

За рішенням Президії Ради голів профкомів працівників АТ «Укртрансгаз» з метою захисту працівників та профілактики коронавірусної інфекції профспілковими організаціями з залученням коштів Товариства придбані дезінфікуючі засоби для рук, приміщень, транспорту, захисні костюми, окуляри і багаторазові маски, акумуляторні обприскувачі, медичні рукавиці, респіратори, засоби гігієни, безконтактні термометри на загальну суму 953 170 гривень.

Об’єднанню профспілковою організацією та первинними організаціями Укрнафтогазпрофспілки ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» за рахунок коштів Товариства були придбані дезінфекційні засоби для рук, приміщень, транспорту, захисні костюми, окуляри і багаторазові маски, акумуляторні обприскувачі, медичні рукавиці, респіратори, засоби гігієни, бактерицидні рециркулятори (лампи) та інші медичні засоби на загальну суму 4 157 394,44 грн.

Крім того, з метою забезпечення безперебійної роботи газотранспортної системи в умовах поширення коронавірусної хвороби адміністрацією ТОВ «Оператор ГТС України» та ОПО «ОГТСУ» прийнято рішення щодо організації вахтового режиму роботи і харчування працівників Товариства. Для укомплектування кімнат відпочинку для ізольованих працівників вахтового режиму роботи профспілковими організаціями за рахунок коштів Товариства були придбані матраци, комплекти постільної білизни, ковдри, подушки, рушники на загальну суму 787 664,00 гривень, а також перераховані кошти для організації харчування працівників в сумі 509 432,70 гривень

3. Заходи ФПУ

       Готується інформація щодо антикризових заходів, здійснюваних в  Україні, та додаткові пропозиції до антикризових заходів по подоланню економікою України наслідків пандемії та посилення соціального захисту населення.                 Опрацьовано та надано експертні висновки до проєктів законів на засідання Комітету ВРУ, зокрема:

«Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;

- щодо відновлення належних соціальних гарантій» (реєстр. № 3114-1 від 13.03.2020);

- «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення державних гарантій та соціальної підтримки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та ветеранам війни» (реєстр. № 3123-1 від 13.03.2020).

Готується оперативна інформація щодо заборгованості з виплати заробітної плати.

Підготовлено Пропозиції до проекту рекомендацій слухань у Комітеті ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на тему «Стан погашення заборгованості з виплати заробітної плати», які відбулися 11 березня 2020 року.

Опрацьовано та узагальнено міжнародний досвід економічного та соціального захисту населення під час пандемії та дії обмежувальних заходів.

Участь у міжнародній онлайн-конференції «Відновлення місцевої економіки».

Взаємодія з Секретаріатом Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів зокрема щодо участі у конференції робочої групи з пенсійних питань 28.04.2020 та засіданні Комітету 29.04.2020.

Направлена відповідь Профспілці атестованих працівників органів внутрішніх справ України щодо відновлення в суб’єктах Генеральної угоди на 2019-2020 роки.

Підготовка інформації до зустріч Голови ФПУ з членськими організаціями ФПУ та Мінсоцполітики щодо заходів, здійснюваних парламентом, Урядом та ЦОВВ України  по подоланню економікою України наслідків пандемії та посилення соціального захисту населення.

Узагальнення наданої членськими організаціями статистичної інформації по укладанню колективних договорів та їх виконанню протягом 2019 року.

Розгляд і підготовка висновків до проекту розпорядження Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг від 05.03.2020 р. №421 «Про внесення змін до Положення про провадження діяльності з адміністрування недержавного пенсійного фонду».

Взяли участь в онлайн заході: Круглий стіл «Всесвітній день безпеки та здоров'я на роботі-2020. COVID-19: небезпеки й ефективна протидія», організованому редакцією журналу «Промислова безпека».

Опрацювано проєкти актів Держпраці: Положення про функціонування системи державного управління безпекою і гігієною праці і забезпечення контролю її  реалізації та Типового положення про систему управління безпекою і гігієною праці.

·     Розміщено та розповсюджено привітання ФПУ, матеріали МОП, Держпраці та ЗМІ до Всесвітнього Дня охорони праці в мережі Інтернет.

·     Підготовлено листи членським організаціям ФПУ та членам СПО щодо надання пропозицій та зауважень до проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Методики проведення роботодавцем заходів з безпеки та гігієни праці на основі ризикоорієнтованого підходу»   

·     Опрацьовано проєкт наказу Мінекономіки «Про деякі питання щодо видачі свідоцтва про уповноваження на проведення повірки засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації та застосовуються у сфері законодавчо регульованої метрології»

·     Доопрацювано пропозиції до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків на виробництві…з членами робочої групи ФПУ  та підготувлено лист до Держпраці ( погодження роб.групи)

·     Проведено онлайн конференцію до Дня охорони праці з технічними інспекторами праці профспілок.

·     Здійснено правову експертизу наказу Державною авіаційної служби України від 26 березня 2020 року № 497 «Про затвердження Авіаційних правил України «Правила сертифікації суб’єктів авіаційної діяльності, які надають послуги з наземного обслуговування».

·     Доопрацьовано проект наказу «Про затвердження Порядку проведення конкурсу та призначення на посаду керівників установ природно-заповідного фонду, що належать до сфери управління Міністерства енергетики та захисту довкілля України».

·     Проведено експертизу проекту Указу Президента України «Про Концепцію забезпечення житлом військовослужбовців Збройних сил України та членів їхніх сімей».

·     Опрацьовано проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядків відмови військовослужбовців та членів їхніхсімей від права приватної власності на житлові приміщення, розташовані на територіях, які визнанні тимчасово окупованими, та набуття цього права органами, до  повноважень яких належить поліпшення житлових умов таких осіб в інших регіонах України»

·     Підготовка пропозицій до відповіді на звернення від НТСЕР щодо пріоритетних компонентів в новому проекті ЄС-МОП «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні»

·     Підготовка анонсу про проведення 29 квітня 2020 року Інтернет - конференції на тему: «Захист трудових та профспілкових прав працівників в умовах карантину, встановленого у зв’язку із поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19».

·     Підготовлено заявку в рамках співпраці з МОП щодо проведення навчальних заходів для молодих профспілкових лідерів.

·     Поінформовано профспілкових активістів щодо порядку підписання петиції про недопущення розгляду законопроєкту № 2681

·     Підготовлено лист та форму збору інформації членським організаціям ФПУ про надану допомогу профспілками медичним працівникам (закладам).

·        Опрацьовані матеріали засідання Наглядової ради ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» від 24.04.2020.

·        Взято участь у річних Загальних зборах ПрАТ «Укрпрофтур».

·        Взято участь у засіданні наглядової ради ПрАТ «Волиньтурист».

·                          Взято участь у засіданні наглядової ради ПрАТ «Миколаївтурист»

·                        Підготовлено довідку про особливості управління господарським комплексом ФПУ, стан функціонування в період карантину і перспективи відновлення роботи.

·                        Опрацьовано та надіслано лист Міністерству соціальної політики України щодо проекту постанови КМУ «Про встановлення розміру грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку у 2020 році».

·                         Опрацьовано та надіслано лист – погодження Міністерству у справах ветеранів України щодо проекту наказу Міністерства «Про встановлення граничної вартості санаторно-курортної путівки (ліжко-дня) у 2020 році»

·                        Правовою інспекцією праці ФПУ надано 11 консультацій за телефоном «Профспілкової гарячої лінії». 

 

·     Прес-центром підготовлено проект Звернення Федерації профспілок до членів профспілок з нагоди Дня праці. Винесено на розгляд наради керівництва ФПУ  з керівниками всеукраїнських профспілок та територіальних профоб’єднань 

у форматі відеоконференції. Розміщено тематичні матеріали на Офіційному веб-порталі ФПУ- 8 повідомлень. Анонсовано проведення спільно з  Департаментом правового захисту апарату ФПУ Інтернет - конференції з нагоди Дня праці. 

·     На Офіційному веб-порталі ФПУ підготовлено і розміщено 36 інформаційних повідомлень у т.ч. членських організацій – 14 .

·     На сторінці ФПУ у Facebook  з 25 - 28 квітня було розміщено 65 матеріалів на профспілкову тематику, питанням пандемії та участі у боротьбі з нею галузевих профспілкових організацій, територіальних профоб’єднань.

·     На постійній основі проводиться  розсилка Моніторингу Інтернет-видань.

·     Для щоденного інформування ЗМІ, членських організацій використовується система «Профтелеграф». Випусків-6.

·     Продовжується робота над перекладами з англійської мови офіційних та методичних матеріалів, які на досвіді європейських країн показують як розвивається пандемія, і що потрібно робити, щоб захистити працівників на їх робочих місцях. Якою є роль профспілкових організацій в процесі організації безпечного виробничого процесу та належних санітарно-епідеміологічних умов на виробництвах і в організаціях.

·Підготовка записки «Заходи реагування на кризу, пов’язану з коронавірусною пандемією в різних країнах»

·Збір матеріалів на сайтах МОП, ЄКП, МКП та заповнення порівняльної таблиці «Заходи реагування на кризу, пов’язану з коронавірусною пандемією».

·Опрацювання заявок структурних підрозділів щодо проведення заходів у рамках співпраці ФПУ з проектом МОП «Інклюзивний ринок».

·Довідка про організаційні структури, органи управління, взаємовідносин з членськими організаціями і фінансування об’єднань профспілок 40 країн світу

·Заходи реагування на кризу, пов’язану з коронавірусною пандемією (Польща, Португалія, Румунія, Словаччина).

Прес-центр ФПУ