IMG 4274

         На звернення спікерів сторін роботодавців і профспілок 30 квітня відбулася консультативно-дорадча нарада в Міністерстві економічного розвитку, торгівлі і сільського господарства під головуванням міністра І.Р. Петрашка.

 

У ній взяли участь співголова НТСЕР від сторони роботодавців, президент УСПП А.К. Кінах, голова СПО роботодавців, голова ФРУ Д.М. Олійник, голова Торгово-промислової палати України Г.Д. Чижиков,       Профспілкову сторону представляли голова СПО профспілок, голова ФПУ Г. В. Осовий та голова Профспілки авіабудівників, голова спільної робочої комісії сторін соціального діалогу  по контролю за виконанням Генеральної угоди на 2019-2021 рр. Я.В. Жугаєвич.

У вступному  слові Співголова НТСЕР А.К.Кінах окреслив спільне бачення роботодавців і профспілок щодо розвитку економіки і стану соціального діалогу з урядовими структурами на сучасному етапі. Піддавши критиці за декларативність проект програми Уряду, до обговорення якої не долучалися сторони соцдіалогу. Було акцентовано увагу присутніх на необхідності відродження промисловості, активізації роботи координаційної ради, зміцнення кадрового потенціалу у питаннях промислової політики.

Голова СПО роботодавців Д.М. Олійник на прикладі окремих секторів економіки і промислових підприємств продемонстрував, який виробничий потенціал можна задіяти в Україні за умови проведення активної промислової політики.

Голова СПО Г.В. Осовий зупинився на проблемних питаннях соціального діалогу, ігнорування яких становить загрозу соціальному миру і провокує протестні конфлікти. Зокрема досі не вирішено трудовий конфлікт профспілок з Урядом через борги з зарплати перед працівниками. Не працює спільна робоча комісія сторін соціального діалогу по контролю за виконанням Генеральної угоди на 2019-2021 рр. Наразі Уряд працює над проектом власної програми діяльності для представлення на затвердження парламенту, тому доречно було б провести обговорення також із сторонами Генеральної угоди, а у разі потреби посилити її норми.

Голова профспілки авіабудівників Я.В.Жугаевич висловив низку пропозицій щодо розвитку промисловості, зокрема авіабудівної галузі, посилення роботи з підбору професійних кадрів на керівні посади.

Міністр І.Р. Петрашко окреслив своє бачення стратегії економічної політики і практичних завдань міністерства щодо створення сприятливих умов для ведення бізнесу, фінансування і кредитування підприємств, спрямування держзамовлень і розвитку конкуренції. Він підтримав соціальних партнерів щодо необхідності введення посади Першого заступника Міністра з питань розвитку промисловості та запропонував надати пропозиції щодо кандидатури.

Прохання роботодавців і профспілок щодо проведення найближчим часом засідання Координаційної ради з промисловості, яку очолює Прем`єр-міністр України Д.А.Шмигаль буде доведено до глави Уряду.

Представники сторін висловили сподівання, що такі робочі зустрічі будуть проводитися на регулярній основі для координації роботи з подолання кризових явищ в економіці та соціальній сфері.

Вл.інф.