1588889681 5098 1

Сьогодні ми відзначаємо День пам'яті і примирення. Сумуємо за тими, хто загинув на полях битв, у фашистських катівнях і концтаборах. Віддаємо данину пам'яті всім загиблим, які віддали свої життя в ім'я Великої перемоги.

 

Дні пам'яті відзначаються щорічно 8 і 9 травня починаючи з 2005 року. Вони присвячені пам'яті жертв Другої світової війни та примиренню між країнами-учасниками.

Ми всі живі завдяки відвазі й мужності мільйонів людей, які брали участь у Другій світовій війні.

День пам'яті та примирення в Україні встановлено Указом Президента, а також Законом України "Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років".

В Указі Президента сказано, що цей пам'ятний день встановлений для "гідного вшанування подвигу українського народу, його видатного внеску в перемогу антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні та вираження поваги всім борцям проти нацизму".

День пам'яті встановлено в річницю капітуляції нацистської Німеччини на честь подій 8 травня 1945 року, коли Антигітлерівська коаліція офіційно прийняла "Акт про беззастережну капітуляцію" Збройних сил нацистської Німеччини.

З цієї нагоди 8 травня 1945 року в багатьох містах Європи та США були проведені багатолюдні святкування.

День пам'яті був проголошений резолюцією Генеральною Асамблеєю ООН 22 листопада 2004 року, приуроченою до 60-ї річниці закінчення Другої світової війни.

В Україні символом Дня пам'яті з 2014 року вважається червоний мак і гасло "1939-1945. Ніколи знову". Червоний мак, який символізує кривавий слід від кулі, вважається міжнародним символом пам'яті жертв усіх військових і цивільних збройних конфліктів.

День пам'яті і примирення-2020 Україна проведе за особливих обставин через епідемію коронавірусу. Масових заходів не буде. Однак, місцеві органи влади повинні забезпечити індивідуальне привітання ветеранів в регіонах.

Керівництво Федерації профспілок України, члени профкому апарату ФПУ, піклуючись про ветеранів, відвідали їх вдома, вручили квіти, подарунки та продуктові набори, побажали міцного здоров’я.

У День пам'яті та примирення бажаємо всім жити у мирі, навчитися прощати, розуміти один одного, залагоджувати всі суперечки та сварки мирним шляхом.

Нехай цей день примирення нагадує, як важливо вірити і творити добро, щоб більше не було воєн і конфліктів!


Прес-центр ФПУ