На засіданні виконкому

16 червня, після тривалої перерви, пов’язаної з карантинними заходами, викликаними пандемією корона вірусу COVID-19, відбулося засідання виконкому Об’єднання профспілок Харківської області під головуванням його Голови – Сергія Тесленка.

З першим, головним питанням виступив завідувач відділу організаційно-статутних питань та зв’язків з членськими організаціями ОПХО Голєніщев А.О., який довів членів виконкому інформацію, що 27 травня ц.р. рішенням парламентського Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів було рекомендовано Верховній Раді України схвалити проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)» (реєстр. №2681). Цей законопроєкт передбачає ряд норм, які суттєво обмежують права та гарантії діяльності профспілок, закріплені Конституцією України, окремими законами України, низки ратифікованих Україною фундаментальних Конвенцій МОП, Загальної декларації прав людини, Міжнародних пактів про економічні, соціальні і культурні права, та про громадянські і політичні права.

Об’єднання профспілок Харківської області від імені 400 тисяч членів профспілок Харківщини звернулося до народних депутатів свого регіону з вимогою відтермінувати прийняття рішення про включення антиконституційного, антинародного та такого, що передбачає суттєве обмеження прав і гарантій діяльності профспілок, законопроєкту № 2681 до порядку денного та рекомендувати Комітету ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів провести додаткові погоджувальні процедури з профспілками з метою недопущення порушень Конституції та законів України, низки ратифікованих Україною фундаментальних Конвенцій Міжнародної організації праці, Загальної декларації прав людини, Міжнародних пактів про економічні, соціальні і культурні права. До того ж, позиція профспілок була підтримана громадськістю шляхом підписання електронної петиції на сайті Верховної Ради України "Про не розгляд законопроєкту №2681 як такого, що порушує права профспілок в Україні" – було зібрано понад 25 тисяч підписів.

Але, при розгляді петиції Комітетом не дотримано вимог Закону, яким передбачено, що комітет, який визнано головним з підготовки і попереднього розгляду електронної петиції, має її розглянути на своєму засіданні, затвердити висновок про результати цього розгляду, а також підготувати проект відповідного акта Верховної Ради.

На адресу Верховної Ради України свої звернення щодо неприпустимості розгляду проєкту №2681 направили найбільші міжнародні об'єднання профспілок. З метою вивчення питання діяльності профспілок Україну відвідала моніторингова група Міжнародної організації праці, надала свої висновки. Натомість Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів формально розглянув зазначену електронну петицію, взявши її до відома, та рекомендував ВР законопроект № 2681 прийняти в першому читанні за основу.

Питання жваво оговорювалося членами виконкому, під час якого окремі керівники членських організацій вносили свої слушні зауваження та пропозиції. Свою думку висловив також і Голова ОПХО Тесленко С.А., який визначив, що неможна залишатися бездіяльними і потрібно владі постійно доводити свою точку зору дієвими та помітними акціями. І цей пікет – не повинен буди єдиним, за ним відбудеться більш глобальна акція, якщо влада нас не почує.

Члени виконкому ОПХО вирішили:

Звернутись до Голови Верховної Ради України щодо:

- неприпустимості прийняття Верховною Радою України законопроекту №2681, як такого, що порушує права громадян на свободу об’єднання та суперечить нормам Конституції, законам України, низки ратифікованих Україною фундаментальних Конвенцій МОП, Загальної декларації прав людини, Міжнародних пактів про економічні, соціальні і культурні права, та про громадянські і політичні права;

- відкликання з посади Голови комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галини Третьякової за просування антинародних законопроектів, руйнування системи соціального захисту, провокування соціальних збурень в Україні та протистояння між суспільством і державною владою.

Підтримано було також рішення рекомендувати членським організаціям ОПХО, первинним профспілковим організаціям направити звернення Голові Верховної Ради України щодо неприпустимості прийняття Верховною Радою України законопроекту №2681, як такого, що порушує права громадян на свободу об’єднання та суперечить нормам Конституції та законам України.

Крім того, члени виконкому підтримали ініціативу Федерації профспілок України щодо проведення 30 червня 2020 року вуличних акцій протесту з вимогою недопущення розгляду законопроекту №2681 та запланували провести в Харкові інформаційні пікети на підтримку вимог недопущення розгляду згаданого законопроекту.

На засіданні виконкому ОПХО розглядалися також питання про надання допомоги Закарпатський обласній раді профспілок, нагородження Почесною грамотою ОПХО та питання Підприємства «Палац Праці».

На засіданні виконкому2

 

Леміщенко О.В.