ФОНД

Фонд соціального страхування України здійснюватиме страхові виплати у випадку захворювання або смерті медичних працівників у зв’язку з інфікуваннямкорона вірусною хворобою. Відповідний порядок надання страхових виплат Кабінет Міністрів України затвердив 17червняп.р.відповідно до ст.39 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб». Страхові виплати будуть здійснені Фондом, але за кошти державного бюджету України.

У разі встановлення медичному працівнику групи інвалідності протягом одного календарного року після захворювання наCOVID-19 під час виконання професійних обов’язків виплати складуть:

• для осіб І групи інвалідності – 400-кратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установлений на 1січня календарного року, що складає 840,8 тис. грн;

• ІІ групи інвалідності – 350-кратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб – 735,7 тис. грн;

• ІІІ групи інвалідності – 300-кратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб – 630,6 тис. грн.

У випадку смерті медичного працівника виплата буде здійснена членам сім’ї, батькам і утриманцям у 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1січня календарного року, що становить 1,576млн.грн. Зазначені кошти будуть пропорційно розподілені між членами сім’ї, батьками і утриманцями.

За роз´ясненням Виконавчої дирекції Фонду, для отримання одноразової страхової допомоги відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційниххвороб» медичні працівники, яким буде встановлено інвалідність внаслідок захворювання на COVID-19, а також члени родини, батьки та утриманці в разі смерті медичного працівника мають подати до робочого органу Фонду відповідну заяву. Форми заяв про призначення страхових виплат затверджено наказом виконавчої дирекції Фонду.

Родичі та утриманці померлого черезкоронавіруснуінфекцію медичного працівника мають подати заяву до робочого органу Фонду за місцем проживання медичного працівника на момент смерті. У заяві необхідно вказати власні персональні дані, інформацію щодо всіх членів родини, утриманців і батьків померлого, про яких відомо заявнику, та особовий рахунок в банку, на який необхідно здійснити виплату.

До заяви додаються копії паспорта, ідентифікаційного коду заявника, а також копії документів, що підтверджують право на одноразову допомогу (свідоцтво про шлюб у разі виплати допомоги чоловіку/дружині медичного працівника, свідоцтво про народження медика в разі виплати батькам тощо), примірник акту розслідування гострого професійного захворювання медичного працівника та ін.

У випадку встановлення медичному працівнику інвалідності протягом одного календарного року після захворювання на COVID-19 внаслідок виконання професійних обов’язків, він має подати заяву до робочого органу Фонду за місцем свого проживання. До заяви додаються копії паспорта та ідентифікаційного коду, висновок МСЕК про групу інвалідності та ступінь втрати працездатності, примірник актарозслідування гострого професійного захворювання та ін.

Виплата одноразової допомоги здійснюватиметься Фондом соціального страхування України упродовж місяця з моменту прийняття заяви.

Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення  ФПУ