a11

30 червня всією Україною пронеслася профспілкова хвиля протестних акцій з вимогою недопущення розгляду Верховною Радою України законопроекту №2681. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», який передбачає ряд норм, що суттєво обмежують права та гарантії діяльності профспілок, закріплені Конституцією України, окремими законами України, низкою ратифікованих Україною фундаментальних Конвенцій МОП, Загальною декларацією прав людини, Міжнародними пактами про економічні, соціальні і культурні права, та про громадянські і політичні.

Об’єднання профспілок Харківської області підтримало ініціативу Федерації профспілок України та організувало інформаційні пікети. Акції відбувалися в людних місцях, а саме біля входів до станцій метро «пл. Конституції,», «Історичний музей», «Індустріальна», «Героїв Праці» та біля будинку облради. Спілчани, звертаючись громадян, роз’яснювали їм в чому є неприпустимість прийняття Верховною Радою України антиконституційного, антинародного законопроєкту № 2681. Пікетувальники вигукували гасла: «26-81-НІ!», «Трет’якову – у відставку!», «Зупинимо знищення профспілок разом!», «Ні – «рабським трудовим законопроектам!» та роздавали громадянам листівки.

a2

ОПХО раніше зверталося до народних депутатів України нашого регіону від імені членів профспілок Харківщини з вимогою відтермінувати прийняття цього законопроєкту, рекомендувати Комітету ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів провести усі процедури згідно діючого законодавства. Але, все – марно! Профспілковці розмістили на сайті Верховної Ради електронну петицію: "Про не розгляд законопроєкту №2681», яку підтримало понад 25 тисяч українців. Не дивлячись на це, вищезгаданим Комітетом Верховної Ради України, який очолює член депутатської фракції політичної партії "СЛУГА НАРОДУ" Галина Третьякова, петицію було розглянуто з порушенням вимог Закону. Навіть реакція найбільших міжнародних об'єднань профспілок не викликало в українському парламенті ніякої реакції і Комітет розглянув зазначену електронну петицію, м’яко кажучи, формально, взявши її до відома, та рекомендував Верховній Раді України законопроект № 2681 прийняти в першому читанні за основу.

a 4

Зазначаємо, що невиваженими змінами законодавства про працю, про профспілки, соціальне страхування і соціальний діалог, влада провокує до загострення ситуації в суспільстві, протистояння між працівниками і роботодавцями, до стихійної зупинки роботи, змушує працівників до вжиття різних форм протестних дій, що не сприятиме ні залученню іноземних інвестицій в українську економіку, ні її сталому розвитку.

Такі дії головного законотворчого органу нашої держави є не припустимими. Профспілки вкрай обурені антинародними діями влади, та суворо попереджують її, що у разі чергового ігнорування думки профспілок, по Україні прокотяться масштабні акції на захист прав людини праці. Ця влада, яка дуже багато взяла на себе, нарешті, на власному прикладі відчує лютий гнів трудового народу, міць і рішучість профспілок. Наша сила – в солідарності!

a7

a10

a1

Відеорепортаж

Об’єднання профспілок Харківської області