111454 1 large

Економічна криза, викликана пандемією коронавірусу, сильно вдарила по Україні.

Щодня на облік в Держслужбу зайнятості стають понад 3 тисячі громадян, які втратили роботу. Багато з них не чекають пропозицій, а шукають собі місце самостійно. Найменше карантин вплинув на кількість вакансій у торгівлі, IT та сільському господарстві. Незмінним залишається попит на кваліфікованих працівників на виробництві та в медицині.

Експерт Андрій Новак зазначає, що в Україні був введений один з найжорсткіших режимів карантинних обмежень, що, звичайно, істотно вплинуло на ринок праці. “Це (карантин) призвело до повної зупинки цілих галузей – транспорту, громадського харчування, туризму та інших. Відповідно, в цих сферах підприємства були змушені звільняти працівників, скорочувати зарплати”, – інформує він.

“Якщо компанія велика, вона більш стійка до розхитування, яке спостерігається зараз, ніж, наприклад, маленький бізнес”, – пояснює Тетяна Пашкіна, експерт ринку праці. “Є варіант, коли офіційно як би працювати не можна, але сірий ринок потребує працівників. Але це незахищеність”, – додає вона.

За даними червневого опитування Work.uа, 6% роботодавців в Україні повідомили про скорочення штату, а 16% тримають співробітників у відпустці за свій рахунок. І крім закриття бізнесу і кадрових скорочень, на рівень безробіття вплинуло і масове повернення в Україну трудових мігрантів.

Прес-центр ФПУ

за повідомленням Finance.ua