15c1574 t 1 pilhy

На засіданні Урядового комітету з питань національної безпеки і оборони, реінтеграції тимчасово окупованих територій та соціальної політики розглянуто законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільг з оплати проїзду та деяких інших пільг» за авторства Мінсоцполітики.

За дорученням СПО профспілкову позицію на засіданні Комітету оприлюднив Віктор Гербеда, перший заступник голови  Профспілки транспортників України, який зокрема зазначив: "що держава у цьому законопроекті  перекладає реалізацію права на пільговий проїзд громадянам на місцеві бюджети, зазначаючи, що надання таких пільг відбуватиметься виходячи з фінансових можливостей місцевих бюджетів. А це означає, що такий підхід може призвести до неотримання  зазначеної пільги в окремих регіонах та звуження прав громадян на соціальний захист. І це є порушенням статті 22 Конституції України.

Про це йдеться і у рішенні Конституційного суду України, який визнав неконституційними положення окремих законів України в частині надання пільг, визначеним законодавством категоріям громадян".

Урядовий комітет взявши до уваги профспілкову позицію за підтримки Уповноваженої з прав людини, Уповноваженого Президента України  з прав людей з інвалідністю прийняв рішення повернути розробнику проект Закону України «Про внесення змін до деяких  законодавчих актів України щодо пільг з оплати проїзду та деяких інших пільг» для його доопрацювання  з Мінветеранів, Уповноваженою з прав людини, Уповноваженим Президента України  з прав людей з інвалідністю і  Спільним представницьким органом профспілок.

Прес-центр ФПУ