этм

Складний період сьогодні переживає ДП завод «Електроважмаш» та його трудовий колектив. Пов’язаний він, в першу чергу, з катастрофічним фінансово-економічним становищем, з яким зіткнулося нове керівництво, борговими зобов’язаннями минулих попередників, відсутністю замовлень та ринків збуту. З такими проблемами звернулися до Голови Харківської облдержадміністрації Олексія Кучера профспілки Харківщини.

У зустрічі з губернатором взяли участь голова профкому ДП завод "Електроважмаш" Дмитро Ніконенко, Голова обласної Профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості Микола Кригін та Голова Об’єднання профспілок Харківської області Сергій Тесленко.

Головною причиною звернення до глави області – це наявність реальної загрози існуванню ДП «Завод «Електроважмаш», у зв’язку із складним фінансовим станом підприємства, що призвело до зростання кредиторської заборгованості та такого ганебного явища, як величезна заборгованості перед працівниками по заробітній платі.

Увагу Голови ХОДА вкотре звернули на той факт, що завод «Електроважмаш» - є саме державним підприємством, який завжди був флагманом електротехнічної промисловості України, але за підсумками 2019 року та першого кварталу 2020 року обсяги виробництва значно скоротилися. Це підкреслює необхідність втручання державних органів в процеси налагодження життєдіяльності важливого для економіки підприємства. Незважаючи на направлені чисельні звернення профспілкою організацією підприємства до Президента України, Кабінету Міністрів, Фонду державного майна України, банківських установ тощо, проблема залишається не вирішеною.

Крім того, нестабільне становище на «Електроважмаш» негативно впливає на стан справ ще на двох підприємствах міста – «Південкабель» та «Електромашина», які працюють в кооперації із заводом та залежать від випуску його продукції.

Окремим питанням стоїть діяльність менеджменту заводу, що викликає вибухонебезпечну ситуацію для соціально-економічного стану в Харкові та регіоні, в особливості на передодні місцевих виборів, адже місто завжди вважалося промисловим центром держави та забезпечувало робочі місця десяткам та, навіть, сотням тисяч робітників. Не секрет, що колишнє керівництво заводу знаходиться під слідством за підозрою підписання свідомо збиткових угод, що призвели до нанесення підприємству великої матеріальної шкоди.

Уважно вислухавши вимоги та пропозиції профспілок, Олексій Кучер запевнив, що влада не стоїть осторонь болючої проблеми «Електроважмаш», зазначивши, що найкращим шляхом виведення заводу з кризи - є приділення серйозної державницької уваги вирішенню проблем підприємства та завантаження його замовленнями від вітчизняних товаровиробників. Необхідно також зробити все можливе, аби припинити інформаційні атаки на регіональному та національному рівнях, які не призводить до вирішення питань. Керівник області пообіцяв, що найближчим часом він матиме зустрічі з Прем’єр-Міністром України та Міністром інфраструктури України, на яких підніме питання катастрофічного стану на ДП завод «Електроважмаш» та намагатиметься суттєво змінити ситуацію на кращу.

В свою чергу керівники профспілок зауважили про необхідність системної та послідовної роботи щодо виведення цього значущого підприємства із кризи, та наголосили, що не залишать в тяжку хвилину трударів заводу і робитимуть все можливе для захисту інтересів членів Профспілки та трудового колективу.

Леміщенко О.В.