МИН 

Середня заробітна плата росте, а чому не падають борги?


У Верховній Раді знаходиться законопроект №3482, що пропонує встановити мінімальну заробітну плату з 1 жовтня в розмірі 5359 грн.
Статистика інформує про ріст заробітної плати в Україні. 
Пересічному українцю можна тільки радіти таким тенденціям. Але ще існує реальна заробітна плата більшості працівників та заборгованість з її виплати, в т.ч. в установах, організаціях бюджетного фінансування. По державі сума боргів вже досягла 3 млрд. грн.
На Черкащині на кінець липня тільки економічно активні підприємства заборгували працівникам більше 27 млн.грн (найбільше філії ДП "Черкаський облавтодор" - 7,7 млн.грн, ТОВ "Фред Капітал" Шполянського району - 6,9 млн.грн, ПАТ "Черкасирибгосп" та територіальні рибгоспи - близько 3 млн.грн), серед бюджетних організацій - медичні заклади м.Сміла - більше 1 млн.грн.
При підписанні Територіальної тристоронньої соціально-економічної угоди з облдержадміністрацією, роботодавцями я акцентував увагу на необхідності погашення зарплатних боргів. Тому ініціював проведення засідання тимчасової комісії облдержадміністрації з питань погашення заборгованості із заробітної плати на економічно активних підприємствах області вже в серпні. Наступним питанням засідання буде - забезпеченість фінансовим ресурсом видатків на заробітну плату працівникам у 4 кварталі поточного року.

Петро Шевченко,

Голова Федерації профспілок Черкаської області