ОДЕ2

Голова СПО об'єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий взяв участь у роботі Конференції на тему: «Трудові права, умови праці українських трудових мігрантів в країнах Європейського союзу і вплив пандемії COVID - 19 на трудову міграцію», що відбулась 19 серпня в Одесі. Організатором заходу виступила Профспілка працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України.

Учасники зустрічі обговорили питання трудової міграції українців в нинішньому році, зміни на ринках праці України і країн ЄС, викликані карантинними заходами у зв'язку з пандемією, захист трудових прав робітників-мігрантів з боку профспілок.

ОДЕ1

Як відмітили на Конференції, за різними даними кількість українських «заробитчан» оцінюється приблизно в 4 мільйони чоловік. Причому число трудових мігрантів з України в країни ЄС складає приблизно 2 мільйони чоловік. Наприклад, на сьогодні близько 40 тисяч моряків перманентно знаходяться в морі і у 15% з них контракти або закінчилися, або продовжені.

ОДЕ

Учасники Конференції були єдині в думці, що, навіть незважаючи на обмеження у зв'язку з пандемією, люди все одно працевлаштуватимуться за кордоном. А після відновлення економіки в країнах ЄС трудова міграція українців тільки збільшиться, оскільки робота за кордоном для багатьох з них - єдина можливість захистити сім'ї при зростаючих показниках безробіття в країні. І на цьому фоні, на жаль, зросте і кількість недобросовісних посередників в працевлаштуванні як моряків, так і інших трудових мігрантів. Саме тому роль профспілок по захисту прав трудових мігрантів тільки ростиме.

Прес-центр ФПУ