image

Синій, як море, як день, золотий –
З неба і сонця наш прапор ясний.
Рідний наш прапор високо несім!
Хай він, уславлений, квітне усім!
О. Олесь 

Щороку напередодні Дня незалежності ми вшановуємо одну із головних національних святинь - Державний Прапор України. 

Як державне свято цей день був засновано Указом Президента України в 2004 році. Під час історичних звершень синьо-жовтий стяг ставав символом боротьби за національні та соціальні права наших співгромадян. У ньому втілені віковічні прагнення до миру, праця, краса та багатство рідної землі.

Синій та жовтий кольори з давніх часів символізували Київську Державу. Це були кольори герба Галицько-Волинської держави, більшості міст Київщини та загалом України.

Протягом  ХХ ст. синьо-жовтий прапор пройшов шлях народного визнання та юридичного оформлення. Важливі події українського державотворення, боротьби за свободу країни, акції протесту та непокори відбувалися під національним стягом.

Наприкінці 1980-х — на початку 1990-х років, коли Україна була на шляху до здобуття незалежності, досить актуальним було питання національних символів: прапора, герба, гімну України. Так, 26 квітня 1989 р. у Львові під українським прапором проходив мітинг пам'яті Чорнобильської трагедії. 22 травня 1989 р. у Києві на Шевченківському святі було піднято національний прапор. 23 березня 1990 р. він з’явився над Тернопільською міськрадою, 3 квітня 1990  р. – над Львівською міськрадою.

 24 липня 1990 р. у Києві синьо-жовтий прапор був урочисто піднятий над будинком міської ради. Полотнище було попередньо освячено у Софійському соборі владикою Володимиром і настоятелем храму Бориса і Гліба Української автокефальної церкви отцем Юрієм.

 18 вересня 1991 року президія Верховної Ради України своєю постановою "Про прапор України" фактично надала синьо-жовтому біколору статус офіційного прапора країни. 24 серпня того ж року, після проголошення Акту незалежності України, група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор до сесійної зали Верховної Ради, а 4 вересня національне синьо-жовте полотнище було піднято над Верховною Радою України.

З любов'ю до України, з повагою до минулого нашого народу, ми шануємо символ вільної, демократичної України, сильної й незалежної держави - синьо-жовтий стяг. 

Під нашим прапором ми мусимо жити і працювати так, щоб нащадки пишалися перемогами та успіхами своїх батьків та дідів, щоб світ знав могутню, процвітаючу державу - Україну.

Прийміть щирі вітання з нагоди Дня Державного Прапора України! 

Нехай символ України - Державний прапор - осяює наш шлях та надихає до нових успіхів у добрих справах задля розвитку України!

 

Прес-центр ФПУ