БАБ
"Верховна рада України продовжила до закінчення карантину мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок суб'єктів господарювання"
"Державна служба праці України з першого вересня 2020 року посилить контроль за оформленням трудових відносин з працівниками"
"Діюче законодавство передбачає кримінальну, адміністративну та фінансову відповідальність за порушення законодавства про працю"
Ці та подібні заголовки в інформаційному просторі демонструють населенню турботу держави про розвиток бізнесу та захист прав кожного працівника.
Результати рішень сьогоднішнього засідання тимчасової комісії облдержадміністрації з питань погашення заборгованості із виплати заробітної виплати повертають в реалії трудових відносин та прав працівників.
Офіційно борги в області протягом року (станом на 21.08) виросли тільки на економічно активних підприємствах з 28,9 до 31,1млн.грн.
Чергове обговорення членами комісії шляхів виплати заробітної плати працівникам медичних закладів м.Сміла (заборгованість трьох установ з травня поточного року складає 2,5 млн.грн) відповіді не знайшло. Без рішення сесії міської ради кошти не поступлять до медичних закладів. Більше 20 спроб проведення сесії не мали результату.
Ситуація з підприємствами ДП "Черкаський облавтодор" не менш критична. Тільки борги по зарплаті працівникам зросли до 10,3 млн. грн. З врахуванням несплати податків та зборів, відсутності реальної можливості брати участь у ремонті та обслуговуванні доріг, дорожникам надіятись на зарплату можна тільки при ліквідації підприємств та реалізації техніки, майна. Хоч керівництво облавтодору навіть сьогодні у пошуках замовлень на виконання робіт, заключення договорів на субпідряди.
Представницька делегація шполян на чолі з головою районної державної адміністрації Наталею Коваль з біллю безсилості реального впливу поінформувала про ситуацію з підприємством ТОВ "Фред Капітал" (заборгованість селянам 6,9 млн. грн). За період із появи заборгованості з підприємства вивезені техніка, матеріальні цінності, зерно, посівний матеріал. Цей приклад показав неспроможність, часто й небажання відповідних контролюючих органів, вирішувати питання простих працівників.
Не випадково на засіданні комісії прозвучала оцінка ефективності роботи подібних дорадчих органів та комісій - "Товкти воду в ступі". Як підтвердження ігнорування засідання представниками ПрАТ "Черкасирибгосп", ДП ДАК "Хліб України" "Потаське хлібоприймальне підприємство" (Маньківський район).
У свою чергу запропонував винести проблему зарплатних боргів на засідання колегії облдержадміністрації.
Петро ШЕВЧЕНКО, 
голова Федерації профспілок Черкаської області
 
 

БАБ1

 

БАБ2