118481830 619697932082351 4393223545579370741 o

Польський Інститут у Києві спільно з Національним музеєм Революції Гідності за підтримки Федерації  профспілок України 31 серпня біля Будинку профспілок з нагоди 40 річчя утворення польського профспілкового руху «Солідарність» відкрили  виставку присвячену одній із величних постатей  зародження національних профспілок  Польщі "Анні Валентинович – героїні двох народів", яку  у Польщі ще називають  Мтарю Солідарності.

Участь у відкриті виставки взяли: Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцькі, заступник Голови Федерації професійних спілок України Євген Драп’ятий, директор Польського Інституту у Києві Роберт Чижевський, генеральний директор Національного музею Революції Гідності Ігор Пошивайло.

Подія присвячена народженій в Україні легенді польської опозиції комуністичних часів, співзасновниці профспілкового руху "Солідарність", яка об’єднала на даному заході керівників та активістів громадських організацій і представників духовенства України та делегації представників з Польщі.

118651446 4923427271016223 379310214598369282 o

Напередодні виставки  у  музеї Революції гідності в Будинку профспілок було продемонстровано фільм про події 40 річної давнини, діяльність профспілки «Солідарність» і про життєвий шлях її співзасновниці Анни Валентинович.

У своєму виступі Євген Драпятий подякував Польському інституту і музею Революції гідності за організацію цієї виставки, яка об’єднує наші народи у боротьбі за гідність людей праці і незалежність наших країн. Він зокрема зазначив, що подія, яка відбувається з нагоди 40 річчя профспілки «Солідарності» у Будинку профспілок не є випадковістю, а є закономірністю, адже Анна Валетинович, це взірець боротьби за права працівників, за створення профспілок, за гідність людей праці. Саме на Майдані Незалежності відбулася Революція Гідності, в Будинку профспілок, який є символом боротьби за Європейський вибір українського народу, за справедливість і гідність людей. Профспілковий лідер поінформував учасників, що цього року 6 жовтня виповнюється 30 років утворення Федерації профспілок України, яка у 1990 році об’єднала профспілки і територіальні організації в національний профцентр, який послідовно захищає права працівників  через укладенні колективні  угоди і договори, через проведення колективних протестних дій. «Солідарність» започаткувала процеси політичних змін тогочасної Східної Європи, стала каталізатором розпаду Радянського Союзу і заклала основи створення незалежних, демократичних, національних держав на пост радянському просторі.

20200901 143113

Довідково.
Анна Валентинович народилася в українській родині на Рівненщині, а згодом, уже як польська громадянка, стала однією з провідників руху, що призвів до падіння комунізму в Польщі та став важливою віхою здобуття нею незалежності. Свобода і можливість вирішувати власну долю – дуже важливі як для поляків, так і для українців. Польський рух "Солідарність" та українську Революцію Гідності об’єднує прагнення суспільства до змін і переконання, що громадянська активність кожної людини може змінити життя країни на краще. Ця ідея виразно прочитується в історії "Солідарності" та життєвому шляху Анни Валентинович.

Виставка працюватиме  до 30 вересня 2020 року за адресою: Майдану Незалежності, 2.

Прес-центр ФПУ