ДБА 

Останнім часом до Профспілки надходять звернення від працівників культури з приводу відсутності інформації щодо позиції Профспілки в питаннях «зрівнялівки» в оплаті праці та дій останньої із недопущення запровадження такої системи оплати праці, яка б погіршувала життєвий рівень працівника культури.

У зв’язку з цим повідомляємо, що розділяючи стурбованість членів профспілки відносно існуючої системи оплати праці працівників бюджетної сфери на основі єдиної тарифної сітки (ЄТС), якою порушується диференціація в оплаті праці працівників, Профспілка проводить певну роботу із запровадження нової системи оплати праці, яка б врегулювала усі проблемні питання.

Слід зазначити, що прийнята на сьогодні Урядом постанова «Про підвищення оплати праці працівників установ, закладів та організацій бюджетної сфери» підвищує посадовий оклад працівника на 200-300 гривень, проте з 1 по 13 розряд, навіть з урахуванням інших нарахувань, оплата праці працівника складатиме мінімальну зарплату.

На думку Профспілки це не є підвищення рівня оплати праці працюючої людини, а лише проведення завуальованої індексації. Тому, даний проект постанови не був погоджений Профспілкою культури. Проте, він був завізований Федерацією Профспілок України, оскільки більшість профспілок бюджетної сфери його підтримало.

Хочу зазначити, що профспілка культури виступає за нову форму оплати праці, основану на чіткій диференціації посадового окладу в залежності від виду і складності робіт та збільшення посадового окладу в частці заробітної плати працівника.

У зв’язку з цим, відбулася робоча зустріч представників профспілки працівників культури, представників та фахівців Національних закладів культури з фахівцями Міністерства культури та інформаційної політики України з питань вдосконалення умов оплати праці працівників окремих галузей бюджетної сфери на основі нової ЄТС.

В чому суть проблеми? Запропонований Міністерством соціальної політики проект постанови, який був ще розроблений у 2016 році і впродовж двох років (2016-2018) опрацьовувався Міністерствами галузей бюджетної сфери спільно з профспілками був приведений до норм чинного законодавства з врахуванням більшості пропозицій і зауважень сторін. Однак, Міністерство економіки надало свій проект, який значно ускладнює сам механізм щодо віднесення закладів культури до груп по оплаті праці, критеріїв оцінювання працівника за тією чи іншою посадою. Практично, в кінцевому варіанті, це призведе знову ж таки до зрівнялівки в оплаті праці.

Відсутність чітко визначених принципів встановлення посадових окладів (тарифних ставок) за підгрупами в оплаті праці призведе не тільки до проблем з фінансовими органами, а й до порушення трудового законодавства.

Викликає занепокоєння у Профспілки зменшення доплат та надбавок за почесні звання та наукову ступінь. Скажімо, працівнику, якому присвоєно почесне звання «народний» пропонується з 40 відсотків встановити надбавку – 10%, за звання «заслужений» з 20% до 5% і тд. Це значно знизить рівень зарплати цієї категорії працівників, зашкодить іміджу України у світі.

Саме тому, Центральний комітет профспілки працівників культури запровадив низку консультацій з Міністерством культури та інформаційної політики, іншими державними органами і відомствами, аби не допустити до цих негативних наслідків в оплаті праці, внести відповідні зміни до урядового документу на користь людини праці.

Таким чином, Профспілкою вживаються усі можливі важелі впливу для створення справедливої системи оплати праці на чіткій і зрозумілій диференціації посадових окладів працівників з урахуванням показників їх роботи.

Петро Давидюк,

голова Рівненської обласної організації Профспілки працівників культури