komp

До Федерації профспілок України надходять звернення від членських організацій стосовно внесення змін до законопроєктів зі спрощення державної реєстрації профспілок, їх організацій та профоб’єднань.

Щодо змін до бухгалтерської профспілкової звітності, то розв’язання зазначеного  питання потребує внесення змін до двох Законів України.

Дійсно, Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від  16.01.2020  № 466, який набрав чинності 23.05.2020, внесено зміни до зміни до абзацу 9 пункту 46.2 статті 46 щодо подання неприбутковими організаціями звіту про використання доходів (прибутків) та річної фінансової звітності.

       Враховуючи зазначені законодавчі зміни, Спільний представницький орган репрезентативних всеукраїнських об`єднань профспілок звернувся до Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, Міністерства фінансів України  з аргументованою пропозицією про внесення змін до Податкового кодексу України, щодо звітування профспілковими організаціями тільки у разі порушень пункту 133.4 статті 133 Податкового Кодексу. З цими пропозиціями виступив народний депутат України В.Є.Івченко 14.07.2020 під час розгляду парламентом проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців».

           У відповідь на профспілкові пропозиції,  Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики  повідомив, що позиція СПО профспілок буде доведена до відома народних депутатів України - членів Комітету, які є суб`єктами права законодавчої ініціативи, для використання наданих пропозицій у законотворчій роботі.

Одночасно Федерацією профспілок України напрацьовані пропозиції по внесенню змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» в частині звільнення профспілок та їх об`єднань від складання та подання фінансової звітності, а саме до статті 11 (Загальні вимоги до фінансової звітності) та статті 14 (Подання та оприлюднення фінансової звітності).

          Для продовження роботи у законодавчому полі напрацювання ФПУ щодо змін законодавства передані представнику ФПУ в парламенті Сергію Рудику.

        Фахівці Федерації профспілок України продовжують боротьбу за реформування податкового законодавства, зокрема в частині оподаткування неприбуткових організацій та фізичних осіб.

Прес-центр ФПУ