РУДИ
Представник Федерації профспілок Україна у Верховної Раді України Сергій Рудик написав на сторінці у Facebook:
 
"На завершення напруженого робочого дня кілька слів про проблему, яка хвилює багатьох- виплата пенсій за вислугу років.
Передісторія така… У 2017 році Верховна Рада прийняла закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій». Та, зробивши добро одним, цим самим ускладнила життя іншим. Закон скасував право на призначення пільгових пенсій за вислугу років багатьом категоріям працівників, які працюють на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності до настання пенсійного віку. Серед них:
– працівники освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення при наявності спеціального стажу роботи від 25 до 30 років за переліком у порядку, що затверджується Кабміном;
– спортсмени – заслужені майстри спорту міжнародного класу, артисти театрально-концертних закладів, підприємств та колективів при стажі творчої діяльності від 20 до 30 років за переліком, що затверджується у порядку, який визначений Кабміном;
– окремі категорії працівників авіації;
–працівники локомотивних бригад і окремі категорії працівників, які здійснюють перевезення і забезпечують безпеку руху на залізничному транспорті;
– водії вантажних автомобілів, безпосередньо зайняті на шахтах чи в рудниках;
– працівники експедицій, партій, дільниць і бригад, зайняті на геологорозвідувальних роботах;
–робітники, зайняті на лісозаготівлях;
–механізатори на вантажно-розвантажувальних роботах у портах;
–плавсклад морського, річкового флоту і флоту рибної промисловості.
Аби виправити ситуацію, у парламенті було створено відповідну робочу групу, яка сьогодні вперше засідала в режимі zoom. На розгляд групи було винесено два законопроекти: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» № 2148-VIІI під авторством Галини Третьякової і групи нардепів та «Про внесення змін до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення за вислугу років» №2617-1 авторства Наталії Королевської з колегами.
Попри те, що за українським законодавством про обов’язкове соціальне страхування саме профспілки є представниками застрахованих осіб, голова парламентського комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відхилила їх участь в роботі цієї групи. Як представник Федерації профспілок у Верховній Раді, вважаю це рішення незаконним.
Позиція ж ФПУ така:
1) Прийнятий у 2017 році Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» № 2148-VIІI однозначно потребує допрацювання.
2) Обидва законопроекти заслуговують на те, щоб бути прийнятими. Адже краще хоч щось, ніж взагалі нічого. Але більш комплексним все таки вважаю законопроект 2617-1. Відповідно до нього, пенсії цим категоріям людей призначатимуться відповідно до закону, що діяв на березень 2015 року. І, крім того, він є нормою прямої дії з моменту прийняття, а не передбачає, як інший варіант, просто доручення Кабміну розробити протягом шести місяців законопроекти, що врегульовують озвучені питання.
Домовилися, що один з 2-х законопроектів, напрацьований за результатами діяльності робочої групи потрібно підтримати в першому читанні і якісно доопрацювати найближчим часом для прийняття в цілому. Зі свого боку, пані Третьякова пообіцяла, що в робочу групу буде включений і представник ФПУ.
Ну що ж, поживемо – побачимо"…