АТОМЫ
15 вересня 2020 року відбулась конференція Чорнобильської об’єднаної організації профспілки. Основним питанням конференції став розгляд дій профспілки щодо підвищення заробітної плати працівникам підприємств Чорнобильської зони відчуження.
Як повідомив представник Атомпрофспілки у ЧООП Микола Тетерін, він поінформував учасників конференції про результати зустрічей представників Атомпрофспілки (остання у серпні за участі Голови Атомпрофспілки Валерія Матова) з Міністром захисту довкілля та природних ресурсів України. Передусім, про попередню домовленість, аби з 1 січня 2021 року на всіх підприємствах Чорнобильської зони відчуження було впроваджено єдину – 25-розрядну – систему оплати праці. Другий важливий предмет перемовин – збільшення співвідношення між мінімальною тарифною ставкою окладу першого розряду і прожитковим мінімумом.
«Це дозволить збільшити тарифну частину заробітної плати. ЇЇ буде підвищено на різних підприємствах по-різному, що дозволить дещо вирівняти рівень заробітної плати на наших підприємствах, яка на сьогодні, на жаль, на різних підприємствах є дуже різною», – зазначив Микола Тетерін. Він також повідомив про рішення внести ці зміни до Галузевої угоди.
– Крім того, є попередня домовленість, що до Галузевої угоди буде внесено положення, яке дозволить збільшувати щороку тарифну частину заробітної плати. Також йшлося про урахування необхідних коштів під час підготовки бюджетного запиту, щоб ми могли не тільки підраховувати, скільки нам грошей необхідно, а й домогтися включення цих грошей у бюджетний запит під час прийняття державного бюджету. Таку згоду ми попередньо отримали від Мінприроди і ДАЗВ.
Це плюс. Мінус полягає у тому, що в минулому році ми домовлялися і було відповідне протокольне рішення, що коефіцієнт збільшення заробітної плати становитиме не 1,25, на що погоджується зараз міністерство, а 1,5. Ми задовольняємося поки такою домовленістю, але прийняли рішення, що будемо і далі проводити переговори і наполягати на збільшенні коефіцієнта на підставі тих домовленостей з міністерством, які були в 2019 році.
На конференції також було заслухано звіт про роботу представника Атомпрофспілки у Чорнобильській ООП за 2019 рік, оскільки прозвітувати через пандемію коронавірусу не було можливості на початку року, затверджено кошторис, заслухано і прийнято рішення з інших організаційних питань.

Атомпрофсплка