120047798 2815510525351330 360035054418338143 n

Про завдання профспілок щодо забезпечення гідної оплати та умов праці як головних чинників збереження та розвитку трудового потенціалу йшла мова на засіданні Міжгалузевої ради Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок, що відбулося 22 вересня.

         В його роботі також взяли участь представники влади та роботодавців, контролюючих органів. На засіданні ради був присутній та виступив заступник голови Федерації профспілок України Олександр Шубін.

         В своїй доповіді голова облпрофцентру Віталій Дубіль зазначив, що багаторічне ігнорування в країні проблем збереження трудових ресурсів та загальне погіршення становища працюючих, масова робітнича міграція наших громадян за кордон призвели до значного  дефіциту кваліфікованих кадрів. Особливо це актуально для такого великого промислового регіону, як Дніпропетровщина, котра є сьогодні одним з головних локомотивів економіки України. Зверталась увага і на негативний вплив непродуманої тотальної приватизації, яка призвела до закриття великих підприємств і втрати їхніми працівниками своїх робочих місць.

120041548 649817372406302 8510458240338252711 n

         Особливо погіршилась  на фоні пандемії коронавірусу ситуація в економіці цього року, що обернулось погіршенням стану  ринку праці. Однак з боку уряду так і не вжито відповідних адекватних  заходів для підтримки виробництва та працівників. Навпаки, йде скорочення соціальних напрямків, недостатня увага приділяється  виробничій медицині, зупинено фінансування  Фондом соціального страхування оздоровлення трудящих, що негативно  впливає  на стан здоров’я  працюючих,  призводить до зростання випадків смерті людей на виробництві з природних причин (інфаркти, інсульти).

   Продовжується й зростання безробіття (в т.ч. прихованого), збільшення зарплатних боргів, які в області складають зараз 445 млн. грн. Низький рівень оплати праці на фоні зростання цін та посилення інфляції призводять до того, що людина праці не може задовольнити навіть своїх мінімальних потреб. Це викликає загострення соціальної напруги  в трудових колективах, зокрема  гірників Кривбасу, які  протестують зараз проти нехтування роботодавцями їхніми інтересами. Напружена сьогодні ситуація й на шахтах Західного Донбасу та в інших галузях.

120033121 328517208385533 4942373281446335004 n

         Для стабілізації ситуації, за словами В.Дубіля, профспілки області активізують захисні дії, посилюють співпрацю з соціальними партнерами у вирішенні зазначених проблем. Зокрема, щодо надання допомоги з працевлаштування та перенавчання вивільнених працівників.

   Принципову позицію профспілок нещодавно було озвучено під час «круглого столу» в обласному Центрі зайнятості, де  було прийнято спільне Звернення до роботодавців щодо шляхів зменшення в цих умовах часткового безробіття. До речі, облпрофцентр уже багато років плідно співпрацює в цих питаннях зі службою зайнятості,  Федерацією організацій роботодавців, ГУ Пенсійного фонду та Держпраці, фондами соціального страхування та соціального захисту інвалідів та іншими в рамках укладених з ними угод.  Так, зараз в області спільними  зусиллями реалізується разом з німецькими партнерами програма запровадження  дуальної форми професійного навчання (нею вже охоплено 18 з 53 профтехзакладів), вивчаються нагальні потреби ринку праці та організується навчання з дефіцитних професій. Головне зараз - домогтися, щоб спеціалісти залишались вдома й працювали на економіку України.

120112827 763193474251743 7272931439092164904 n

         Велику увагу питанням  збереження й підготовки кадрів приділяють обласні профорганізації металургів і гірників, вугільників, ракетобудівників, працівників АПК, будівельників та ін.

          У своїй співдоповіді перший заступник директора обласного Центру зайнятості Раїса Малоіваненко розповіла про діяльність служби у цей непростий період, подякувавши профспілкам за плідну співпрацю. Налаштовані на взаємодію у вирішенні соціально-економічних проблем й представник влади – заступник директора департаменту соцзахисту населення облдержадміністрації Юрій Петренко та голова Федерації організацій роботодавців Дніпропетровщини Віктор Сергєєв, які теж виступили на засіданні.

         Про складну ситуацію в своїх колективах та дії профспілок з посилення соціального захисту працівників говорили на пленумі голови Дніпропетровського теркому профспілки вугільників – Сергій Юнак, Кам'янського міському профспілки комунальників Олександра Зеріна, заступник голови профкому Південмашу Віктор Бурма.

         З розглянутого питання прийнято постанову, в якій передбачені заходи, спрямовані на вдосконалення роботи зі збереження та розвитку  трудового потенціалу, підвищення життєвого рівня трудящих.

                                                                  Прес-центр Дніпропетровського

                                                                           облпрофоб’єднання