new1.07.07.17

Майже 900 тисячам працівників державного сектору, серед яких лікарі та вчителі, отримають підвищення заробітної плати понад рівень інфляції.

Найбільше підвищення оплати праці очікується у вчителів і лікарів – на 3,1% і 2,8% відповідно. Оплата праці поліцейських зросте на 2,5%, військовослужбовців та працівників судової системи – на 2%.

За словами міністра фінансів Великобританії Ріші Сунак, це підвищення є визнанням їхнього внеску під час епідемії коронавірусу.

Хоч лейбористи заявляють, що це зростання не компенсує роки скорочення реальних зарплат, а Британська медична асоціація заявила, що лікарі сподівалися на «значно більше підвищення». Пізніше пан Сунак попередив, що уряд повинен «проявити стриманість» при майбутніх виплатах премій у державному секторі.

Це підвищення зарплат не торкнеться медсестер, оскільки в 2018 році було укладено окрему трирічну угоду щодо оплати їхньої праці. Не стосуватиметься воно також і молодших лікарів, які минулого року також уклали нову чотирирічну угоду з питань оплати праці.

Як зазначив Ріші Сунак: «Останні місяці показали те, що ми завжди знали, що наші працівники держсектору роблять життєво важливий внесок в країну і що ми можемо повністю покластися на них, коли вони нам потрібні. Тому абсолютно справедливо, що ми врахували рекомендації незалежних органів, підвищивши зарплати в реальному вираженні». В одній тільки Англії від коронавірусу померло понад 300 медичних працівників, чимало з них заразилося, здійснюючи догляд за пацієнтами.

Однак тіньовий міністр фінансів Аннеліза Доддс заявила, що консерватори сім років не підвищували зарплати в державному секторі, і пропоновані підвищення не заповнюють цю прогалину. Вона наголосила, що підвищення заробітної плати – це «хороша новина», але додала, що «таке незначне підвищення не компенсує десятиліття реального скорочення заробітної плати» для багатьох працівників, які піддавали своє життя ризику, працюючи в складних умовах.

Соціальний працівник Морін Каммінс висловила обдурення, що відчуває себе обманутою, ніби їй і не підвищили зарплати, заявивши ВВС, що людям, які займаються її нинішньою професією та працюють медсестрами, роками хронічно недоплачують.

Доктор Девід Ріглі, заступник голови Британської медичної асоціації, зазначив, що лікарі «розчаровані» цією заявою, оскільки заробітна плата й так «відстає» від тієї, що повинна бути, і «ми сподівались на більше», ніж збільшення на 2,8%. Він сказав в інтерв’ю BBC: «Такі підвищення були б нормальними в звичайні часи, але не тоді, коли багато хто з нас не мав вихідних протягом шести місяців і ризикував власним життям».

Деякі профспілки вчителів схвально зустріли пропозицію щодо оплати праці вчителів-початківців, але водночас висловили своє розчарування рівнем підвищення зарплат більш досвідчених та кваліфікованих вчителів.

Мері Боустед, генеральний секретар Національної профспілки освіти, наголосила, що підвищення зарплати вчителів-початківців на 5,5% зробило професію «більш привабливою для випускників», але перспективи отримання більшої зарплатні з часом зменшилися. А це означає, що буде важко утримувати вчителів. А Джефф Бартон, генеральний секретар Асоціації керівників шкіл та коледжів, взагалі заявив, що це «неповага» до вчителів зі стажем.