БАЛ1

БАЛ

У діловій атмосфері, при повному порозумінні відбулася зустріч голови обласної державної адміністрації Андрія Назаренка та голови Федерації профспілок області Максима Баланенка. Найперше, мова йшла про відновлення

роботи обласної тристоронньої соціально-економічної ради  -  важливого, впливово органу задля вирішення актуальних питань області. Крім того, Максим Баланенко озвучив пропозиції профспілок до антикризового плану ОДА:

1.      Звернутися до Верховної Ради України з питання забезпечення фінансування життєдіяльності Криворізького ГЗК окислених руд (в проєкті Держбюджету на 2021 рік закладено 23,8 млн. грн. - необхідно 80 млн. грн.).

2.      Підтримати звернення трудових колективів підприємств сільгоспмашинобудування області до вищих органів влади щодо удосконалення  державних закупівель, прийняття законопроєкту 3739 «Про внесення змін до ЗУ «Про публічні закупівлі» щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості». Існуюча законодавча база практично руйнує вітчизняний промисловий комплекс, не дає можливості роботодавцям забезпечити ріст виробництва, гідний рівень оплати і охорони праці працівникам. Як наслідок, трудових колективах назріває нестабільність, плинність кадрів.

3.      Звернутися до Кабінету Міністрів України щодо вирішення питання                  участі дочірнього підприємства «Кіровоградський облавтодор» у тендерних процедурах, яка на сьогодні заблокована через наявність боргів з ЄСВ, які у свою чергу виникли через несвоєчасні і не в повному обсязі розрахунки за виконання підприємством роботи державним замовником. Як результат -більше 900 працівників залишаються без роботи і заробітної плати.

4.      Порушити питання щодо страхування педагогічних працівників на випадок захворювання COVID-19 при виконанні службових обов’язків.

5.      Запровадити регіональні програми підтримки й стимулювання молодих учителів.

6.      Запровадити регіональні доплати і надбавки до заробітних плат працівників охорони здоров'я і освіти.

7.      Запровадити додаткові безоплатні медичні огляди та тести на коронавірус для працівників закладів освіти і охорони здоров'я.

8.      Вжити заходи по упередженню протестних акцій працівників охорони здоров'я, до яких спонукають відсутність спецодягу для захисту лікарів від коронавірусу,  низький рівень оплати праці (в області 7931 грн.), скорочення  (із 2869 працівників попереджених у січні-серпні про скорочення 60,5% - працівники охорони здоров'я), невиплата оздоровчих при виході у чергову відпустку, відмови у наданні чергових відпусток, борги із зарплати (облтубдиспансер).

Профспілкова сторона соціального діалогу сподівається на плідну співпрацю з владою, а також із роботодавцями. 

Федерація професійних спілок Кіровоградської області