АЛЛ1

Міжнародна конфедерація профспілок глибоко шокована трьома новими законопроектами, прийнятими парламентом Індії, які профспілки країни назвали відкритою атакою на права працюючих.

Зміни проштовхувалися бізнес кругами, які прагнуть покращити рейтинг Індії за показником «легкість ведення бізнесу». Фактично ці зміни звели нанівець значну частину захисту, тяжко здобутого працівниками з моменту здобуття незалежності.

Коаліція профспілкових центрів, включаючи членські організації МКП, розкритикувала чимало положень нових законопроектів, зокрема:

Кодекс про соціальне забезпечення не гарантує, що соціальне забезпечення є загальним правом, залишаючи мільйони людей без належного соціального захисту.

Кодекс охорони праці, здоров’я на робочих місцях та умов праці не поширюється на величезні сфери економіки, включаючи сільське господарство, в якому зайнято 50% всього працездатного населення Індії.

Кодекс промислових відносин захищає промисловість за рахунок працюючих людей, в порушення конституції, обмежуючи визначення поняття «працівник», значно обмежуючи право на страйк та можливість працюючих людей брати участь у процесі колективних переговорів.

Шаран Барроу, генеральний секретар МКП, заявила: «Важко знайти гірший час для прийняття подібних законопроектів. Оскільки Індія бореться з безпрецедентною економічною кризою, спричиненою наслідками Covid-19, працівники Індії потребують більшого захисту, а не меншого. Це найгірший час для нападу на права працюючих людей. Ми повністю підтримуємо наші членські організації в Індії, оскільки вони роблять все можливе, щоб протистояти цим регресивним змінам, які завдадуть серйозної шкоди працюючим людям та їхнім сім'ям, та відкинуть економіку Індії в минуле. Я закликаю індійський уряд ще раз подумати і слідувати прикладу країн, які використовують цей час як можливість покращити соціальний захист своїх громадян. Настав час почати розбудовувати новий соціальний договір, який потрібен працюючим людям в Індії, і який вони заслуговують, і робити це шляхом соціального діалогу у партнерстві з профспілками».