20201001 1414

         На Дніпропетровщині вже багато років діє досить ефективна система соціального діалогу. Свого часу облпрофцентр одним з перших в країні уклав Регіональну угоду з облвиконкомом.

         І нині тепер вже Територіальна угода є важливим механізмом цивілізованого вирішення окремих проблемних питань сьогодення. 1 жовтня за дотриманням карантинних вимог на черговому засіданні 3-сторонньої обласної соціально-економічної  ради в Будинку профспілок  під головуванням керівника СПО профспілок, голови облпрофоб’єднання Віталія Дубіля було підбито підсумки виконання угоди за перше півріччя 2020 р.  У заході за участі представників сторін: влади, роботодавців та профспілок взяли участь співголови ради: заступник голови облдержадміністрації  Ірина Грицай та голова Федерації організацій роботодавців області Віктор Сергєєв.

         На початку засідання його учасники вшанували пам’ять голови ЦК профспілки «Космомаш», голови профкому «Південмашу» Валерія Васильєва, який пішов з життя наприкінці вересня.

         Як зазначалось під час заходу, ситуація в економіці цього  року значно погіршилась, що призвело до призупинення роботи багатьох підприємств і вимушених відпусток їхніх працівників. Продовжується й скорочення чисельності працюючих. На цьому фоні погіршилась ситуація в соціальній сфері, збільшуються борги по зарплаті та ЄСВ, кількість порушень трудового законодавства, що призводить до загострення в трудових колективах. Зокрема, шахт Західного Донбасу через відмову відділення Фонду соцстраху в Павлоградському районі оплачувати лікарняні працівникам, які захворіли в період вимушеного простою підприємства з економічних причин. Задля вирішення цієї проблеми президія облпрофоб’єднання звернулася до керівництва виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України.

         В обговоренні взяли участь голови обкомів профспілок – Ігор Соколов (металурги і гірники), Анастасія Демідова (комунальники), Андрій Берчук (автодорожники), Ольга Валевська (медики). Особливо сьогодні турбує профспілки збільшення зарплатних боргів. 

20201001 1

         Профспілки ставлять ці та інші  питання перед владою, об’єднанням роботодавців. Так, гостра розмова про ситуацію в області зі збереження трудового потенціалу  відбулася нещодавно за участі сторін соціального діалогу на пленумі облпрофоб’єднання, за результатами якого, зокрема, вже надіслані звернення з конкретних питань до керівництва держави, ФСС та ФПУ.

         У спільному рішенні обласної соціально-економічної ради передбачено звернутись до уряду з приводу розробки та реалізації державної промислової політики та забезпечення зайнятості працівників. Буде також надіслано звернення до обласної ради та органів місцевого самоврядування стосовно забезпечення під час децентралізації цілісності діяльності в регіоні медичних закладів, додаткового фінансування  через місцеві програми розвитку для оновлення матеріально-технічної бази,   капремонтів закладів охорони здоров’я та підвищення оплати праці медпрацівників.

         В рішенні знайшли відображення питання щодо підтримки закладів освіти, підприємств житлово-комунального господарства в період підготовки до опалювального сезону.

         Соцпартнери домовились і відносно вивчення та розгляду проблем забезпечення реальної зайнятості в регіоні, створення сприятливих умов для ведення бізнесу та ефективного використання трудових ресурсів.

         Конкретні рішення були прийняті й  щодо зарплатних боргів.

20201001 14 

                                                                  Прес-центр Дніпропетровського

                                                                  облпрофоб’єднання