фото єдність 1

6 жовтня 2020 року у приміщенні Федерації профспілок Житомирської області відбулася профспілкова акція «Європейські стандарти життя – працівникам України» з нагоди Всесвітнього дня дій за гідну працю та Міжнародного дня боротьби з бідністю за участю профспілкового активу області, роботодавців та соціальних партнерів.

         В акції взяли участь: Войтович Радмила Василівна – ректор інституту підготовки кадрів державної служби зайнятості України, доктор наук з державного управління, професор; Сєчін Сергій Миколайович – начальник управління Держпраці в області; Зубрицький Віктор Йосипович – заступник директора обласного центру зайнятості; Бутенко Сергій Григорович – голова правління об’єднання організацій роботодавців області; Рябова Ірина Анатоліївна – головний спеціаліст департаменту праці, соціальної та сімейної політики ОДА; Лісневський Сергій Павлович – начальник відділення Національної служби посередництва і примирення в області.

         Учасники акції активно обговорили дії ФПО та її членських організацій щодо збереження робочих місць і трудових гарантій працівників в умовах кризи ринку праці, спричиненою світовою пандемією.

         Особливо пізнавальним і науковим був виступ на акції ректора інституту підготовки кадрів державної служби зайнятості України, доктора наук з державного управління, професора – Радмили Войтович, яка аргументовано продемонструвала тенденції розвитку ринку праці в умовах глобалізації. ЇЇ виступ розгорнув дискусію учасників акції, особливо в питаннях захисту людського потенціалу, системи підготовки професійних кадрів, захисту соціального добробуту працюючих, використання наукових напрацювань Урядом задля ефективного розвитку ринку праці.

         Задекларована праця – гідна праця та пенсія – була темою виступу начальник управління Держпраці в області – Сергія Сечіна. З ним активно учасники акції обговорювали положення нової Угоди про співпрацю, яка планується для підписання між управлінням Держпраці в області та Федерацією профспілок області задля спільних дій щодо контролю за дотриманням трудового законодавства.

         Конкретними цифрами і фактами переконував аудиторію заступник директора обласного центру зайнятості – Віктор Зубрицький щодо ситуації на ринку праці в області за період карантину.

         За 9 місяців 2020 року стало на облік в центрі 24,6 тис. осіб, що на 35% більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Тільки з березня по вересень цього року 18 тис. осіб отримали статус безробітного та допомогу по безробіттю. Більше 67 млн.грн. отримали як підприємці так і працюючі, які втратили роботу. В області створено єдину електронну систему обліку безробітних і вакансій, яка дозволяє в цей нелегкий час пандемії працювати системно і ефективно, надавати допомогу в електронному вигляді не заходячи в центри зайнятості.

         Предметно обговорювались на акції і питання вдосконалення соціального діалогу як локомотива проведення реформ в інтересах людини праці, подолання зарплатних боргів, як першочергового завдання соціальних партнерів, яких нажаль в області більше 15 млн.грн., результати реалізації Програми гідної праці в частині основних державних соціальних стандартів та гарантій в оплаті праці, а також законодавчі ініціативи профспілок.

         Учасники акції доручили голові ФПО Нелі Паламарчук проінформувати депутатів обласної ради на сесії 08 жовтня щодо дій профспілок за гідну працю з внесенням конкретних змін в обласний бюджет на 2020 рік та пропозицій щодо бюджету на 2021 рік.    

2020 10 06 12 10 06 110

Федерація профспілок Житомирської області