ок 3

Відбулася XXI-а звітно-виборна конференція Закарпатської обласної організації профспілки працівників освіти і науки

Закарпатська обласна організація профспілки працівників освіти і науки - найбільша і найвпливовіша серед галузевих профспілок нашого краю. Вона об'єднує понад 53 тис. спілчан - більше половини всіх членів профспілок Закарпаття.

Практично з усіх напрямків роботи освітяни - лідери в територіальному об'єднанні профспілок. Досвід роботи облорганізації профспілки працівників освіти і науки щодо навчання профспілкових кадрів і активу та інформаційної діяльності схвалено Президією Закарпатської облпрофради. Лише в освітянській галузі проводиться огляд-конкурс на кращу організацію роботи з охорони праці і техніки безпеки, а також конкурс "Профспілковий лідер". 70 відсотків дітей, оздоровлених за останні роки за організаційно-фінансовою участю профспілок Закарпаття, - діти працівників освіти і науки. У галузі діє профспілкова програма "Оздоровлення", яка передбачає оздоровлення членів профспілки та їх дітей. Освітянський часопис "Профспілкове щодення" - єдине профспілкове друковане видання у Закарпатті. За підсумками Всеукраїнської спартакіади працівників освіти і науки України у 2019 році збірна  команда Закарпатської області зайняла перше загальнокомандне місце, а кращі представники нашої області у складі української збірної стали чемпіонами і призерами Міжнародних ігор вчителів, які відбулися у болгарському місті Варна.

Усе це, безумовно, сприяє піднесенню іміджу освітянської профспілки у Закарпатті, є складовою частиною високої якості профспілкової роботи у галузі освіти і науки нашого регіону.

Оглядом діяльності галузевої профспілки за 5 років стала XXI-а звітно-виборна конференція Закарпатської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України, яка з дотриманням усіх карантинних обмежень відбулася у залі Закарпатської обласної філармонії в місті Ужгороді.

Проведенню конференції передувала тривала кропітка підготовча робота. Усі делегати мали змогу завчасно ознайомитися з основними тезами звітної доповіді та проектом постанови, внести свої доповнення і зміни.

У своєму звіті голова обласної організації профспілки Тетяна Повханич, виступ якої був конкретним і аргументованим, детально проаналізувала всі напрямки роботи профспілкової організації. З кожного з них було озвучено профспілкову позицію, дії профспілки та досягнуті результати.

DSC 0185

Аналітичну спрямованість виступу профспілкового лідера галузі вдало доповнював слайдовий супровід на екрані - про діяльність профспілки, що дало можливість відтворити десятки проведених заходів і подій: від широкого соціального діалогу у галузі до участі освітян у профспілкових акціях протесту. До того ж , делегати конференції отримали добре підготовлений роздатковий матеріал, який сконцентрував основні віхи в роботі та досягнення обласної організації профспілки за звітний період.

Як наголошувалося, галузева профспілка основну увагу приділяла питанням розв'язання соціально-трудових проблем працівників освітньої галузі та студентської молоді, реалізації органами виконавчої влади та місцевого самоврядування гарантій педагогічним працівникам, передбачених законодавчими та нормативними актами.

Водночас профспілкові активісти-освітяни спільно з іншими галузями неодноразово вимагали від Президента України, Уряду, Верховної Ради України, роботодавців підвищення соціальних стандартів, ліквідації заборгованості з виплати заробітної плати та підвищення оплати праці, виплати у максимальних розмірах передбачених законодавством доплат та надбавок до зарплати, відновлення за рахунок коштів соціального страхування оздоровлення працюючих та членів їх сімей, захисту прав профспілок, в тому числі майнових. Частину з цих вимог було виконано.

Важливим є і те, що вирішення життєво важливих питань для трудових колективів закладів і установ освіти на територіальному рівні здійснювалося у рамках соціального діалогу - Угоди між департаментом освіти і науки облдержадміністрації та обласної організації профспілки на 2017-2020 роки, відповідними угодами між відділами і управліннями райдержадміністрацій, міських рад та районними і міськими профспілковими організаціями, а також колективних договорів на місцях, яких укладено у галузі 1017 - найбільше в області.

У своєму виступі Тетяна Повханич зупинялася на проблемах освіти області і завданнях, що стоять перед обласною, міськими і районними, первинними профспілковими організаціями в найближчій перспективі. В першу чергу це - домогтися збільшення видатків на фінансування загальноосвітніх, дошкільних, позашкільних навчальних закладів, установ освіти, що сприяють забезпеченню життєдіяльності закладів освіти. Вдало доповнили свого профспілкового лідера й ті, хто взяв слово на конференції.

У кожному з цих гострих, конкретних виступів - голів міських і районних організацій профспілки, первинних профорганізацій шкіл, викладачів і студентів вишів йшлося про сьогоднішні проблеми, шляхи їх вирішення, вносилися пропозиції щодо покращення профспілкової роботи. У  виступах, часом емоційних, спостерігалася налаштованість на серйозну роботу, бажання конкретними діями відстоювати соціально-економічні права та інтереси спілчан.  Ці пропозиції увійшли до Постанови конференції, в якій визначено пріоритетні напрямки діяльності обласної організації профспілки у різних сферах.

На конференції виступили директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ганна Сопкова та голова Закарпатської облпрофради Володимир Фленько.

Головою Закарпатської обласної організації профспілки працівників освіти і науки на наступний період обрано Тетяну Повханич, заступником голови на громадських засадах - Юрія Федорчука - голову Мукачівської районної організації профспілки працівників освіти і науки.

На фото: виступає голова обласної організації профспілки працівників освіти і науки Тетяна Повханич;

- у залі - делегати профспілкової конференції

P1930521 copy

Сергій Баранчиков,