896809 1 w 300

Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий 28 жовтня ц.р. взяв участь у засіданні Уряду в режимі он-лайн.

Завдяки постійним нагадуванням, внесенням пропозицій від профспілок та звернень, а також на виконання діючої Генеральної угоди Уряд 28 жовтня ц.р. прийняв постанову, якою затверджено склад міжвідомчої робочої групи з питань повернення заборгованості по зарплаті.

Як зазначалось під час обговорення, вже більш ніж 1,5 роки міжвідомча комісія не працює. Попередній Уряд на це не звертав уваги, не зважаючи на наполегливі вимоги профспілок, але нинішній склад Уряду відреагував на позицію профспілок позитивно і таке рішення прийнято. Попередньо це питання було схвалено урядовим Комітетом з питань національної безпеки і оборони, який прийняв рішення взяти до уваги та опрацювати пропозиції СПО об’єднань профспілок, де профспілки пропонували, проводити засідання цієї комісії не менше одного разу на два місяці. Урядовцями було визначено - не менше раз на квартал і профспілки погодились з таким компромісом, тому що, у разі потреби такі засідання можна буде проводити і частіше, в залежності від обсягу роботи членів комісії.

До складу зазначеної робочої групи профспілки делегували за посадою заступника голови СПО об’єднань профспілок. Така не персоніфікація за прізвищем дає можливість у разі потреби замінити когось з чотирьох заступників і делегувати саме того, хто, наприклад, зможе більш глибоко знає питання конкретної галузі. Комісію має очолити міністр розвитку економіки, його перший заступник, до неї увійдуть майже десять заступників міністрів і глав ЦОВВ, Фонду державного майна, податкових органів, Пенсійного Фонду та ін.

Цим же розпорядженням Уряду затверджено Положення про міжвідомчу робочу групу з питань повернення заборгованості по зарплаті. Вона має статус тимчасового консультативно-дорадчого органу КМУ і певні повноваження, зокрема, напрацьовувати пропозиції, які можуть бути імплементованими у рішення Уряду.

- Відновлення роботи цієї групи, на мій погляд, буде сприяти активізації роботи таких комісій на місцях, - зазначив Григорій Осовий, - Ситуація із заборгованістю по зарплатам об’єктивно потребує втручання і на державному і на місцевому рівнях, оскільки під впливом пандемії та обмежувальних заходів, які запроваджено у країні, суб’єкти господарювання, нажаль, у багатьох випадках призупиняють свою роботу, відправляють людей у безоплатні відпустки, на дистанційну роботу, не мають коштів на повноцінне фінансування зарплат і, зрозуміло, що обсяг роботи у ситуації, що склалась, зріс, що вимагає постійної оперативної роботи у цьому напрямі.

Представникові профспілок було надане слово з питання ухвалення Постанови щодо внесення змін до регламенту КМУ. Передбачається з 1 листопада 2020 року перехід на електронну форму підготовки та прийняття рішень центральними органами виконавчої влади. Ця система вже налагоджена технічно, вона забезпечуватиме погодження проектів актів та їх внесення на розгляд КМУ у електронній формі з використанням модуля електронної взаємодії органів виконавчої влади.

Г.Осовий висловив пропозицію, щоб до зазначеної системи підключили СПО об’єднань профспілок та роботодавців, оскільки наразі усі погоджувальні процедури забезпечуються виключно у письмовій формі. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль  погодився з пропозицією профспілок і дав Секретаріату КМУ доручення опрацювати це питання.

 

Прес-центр ФПУ