IMG 3a9feadc8da0d36089140f9d9cb505e7 V 

10 грудня 2019 року в рамках заходів з нагоди відзначення  Міжнародного дня прав людини, затверджених розпорядженням Голови ФПУ №40 від 3 грудня 2019 року, заступником керівника департаменту правового захисту - заступником головного правового інспектора праці Іриною Сидоряк  було проведено правовий діалог зі школярами гімназії № 283 міста Києва на тему: «Трудові права. Що таке задекларована праця?».

Учні 10-Б класу гімназії активно долучилися до обговорення питання, засвоїли основні ознаки декларованої праці, дізналися про ризики неоформлених трудових відносин, про їх наслідки для працівників та держави.

12 грудня 2019 року на юридичному факультеті Академії праці, соціальних відносин і туризму ФПУ було проведено правовий батл для студентів старших курсів на тему: «Незадекларована праця: погляд майбутніх працівників».

Дві команди майбутніх юристів під назвою «Робочий клас» (3-й курс, капітан команди Людмила Лобова) та «Феміда» (4-й курс, капітан команди Костянтин Гончарук) завзято змагалися між собою, наводячи аргументи «за» і «проти» декларування трудових відносин.

Обидві команди ретельно готувалися до заходу і показали належний рівень теоретичний знань, відстоюючи свою позицію перед членами журі та присутніми на заході групами підтримки.

20191212 121457 resized

В складі журі працювали заступник керівника департаменту правового захисту - заступник головного правового інспектора праці Ірина Сидоряк, від АПСВТ - декан юридичного факультету, кандидат юридичних наук, доцент Ярослав Журавель та викладач трудового права, кандидат юридичних наук, доцент Наталія Циганчук.

Переможцем батлу було оголошено команду студентів 3-го курсу, які достойно відстояли позицію щодо необхідності декларування трудових відносин. Команда–переможець була нагороджена оплесками присутніх та смачним призом.

Також 12 грудня 2019 року на базі Інституту права та суспільних відносин Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна» в рамках реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я маю право», проведення Всеукраїнського тижня права та з нагоди 21-річниці Університету «Україна» відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція на тему: «Права людини: історія та сучасність».

У заході брали участь народні депутати, представники Центральної виборчої комісії, Федерації профспілок України, Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, Головного територіального управління освіти в місті Києві, Лівобережного та Правобережного київських місцевих центрів з надання вторинної правової допомоги, Управління забезпечення прав людини Національної поліції України, Київського міського комісаріату, ГО Союз «Золотий Вік України» та    ГО «Україна без тортур».

20191212 121714 resized

З актуальних питань захисту прав найманих працівників в контексті реформи трудового законодавства України, а також щодо протидії незадекларованій праці від Федерації профспілок України перед присутніми виступила завідувачка відділу правової експертизи департаменту правового захисту апарату ФПУ Ірина Орловська.

                                                        Департамент правового захисту

                                                             апарату ФПУ