09 02

6 листопада відбулося судове засідання у Жовтневому районному суді Кривого Рогу за цивільним позовом адміністрації Криворізького залізорудного комбінату до працівників підприємства, які брали участь в акціях протесту.

Нагадаємо, що 3 вересня гірники шахти «Октябрська» КЗРК на знак протесту залишилися у підземних умовах праці, пізніше до них приєдналися працівники інших шахт підприємства. Колеги робітників, які залишилися у шахтах, підтримували їх вимоги на  мітингах протесту.

Профспілка металургів і гірників під час акції протесту прагнула вирішити питання шахтарів КЗРК шляхом перемовин між адміністрацією комбінату та працівниками. 29 вересня у Криворізькій міській раді ПМГУ працювала Робоча група на чолі з головою Профспілки металургів і гірників України Олександром Рябком. Робоча група ПМГУ опрацювала останній варіант Меморандуму про порозуміння та виконання зустрічних вимог між адміністрацією та працівниками ПАТ «Кривбасзалізрудком», спрямованих на усунення причин та наслідків у зв’язку із залишенням у підземних умовах праці шахтарів після закінчення робочої зміни.

Цей документ став основою «Угоди про примирення між адміністрацією та працівниками ПАТ «Кривбасзалізрудком», яку 15 жовтня направили на підписання сторонам  та учасникам акції протесту. Після цієї події всі шахтарі піднялися на поверхню. В Угоді, окрім підвищення зарплати гірникам, була зафіксована домовленість не здійснювати будь яке переслідування та притягнення до відповідальності працівників, що брали участь в акції протесту.

Але керівництво КЗРК, яке подало заяву до суду на 10 працівників в той час, коли акція ще продовжувалась, після узгодження умов двохсторонньої угоди свій позов не відкликало.

«Адміністрація  комбінату на свій розсуд визначила події, які відбувалися на шахтах КЗРК з 3 вересня до 15 жовтня, як страйк. Але ніяких юридичних підстав стверджувати, що акція протесту гірників була страйком, немає, - запевнив юрисконсульт первинної організації ПМГУ ПАТ «Кривбасзалізрудком» Юрій Тканов.

Профспілка металургів і гірників України прагне вирішити питання протестувальників законним шляхом. Судове засідання продовжить свою роботу 18 листопада.

Детальніше

Профспілка металургів і гірників України