АММ 

Рівень інфікування в країні за останні 2 тижні склав в середньому 46 випадків на 100 000 жителів. В даний час це найнижчий показник в ЄС. Економічні наслідки пандемії в Фінляндії також набагато слабкіше.

Поки увага європейських держав зосереджена на шведській стратегії, Гельсінкі тримають коронавірус під контролем, повідомляє Deutsche Welle.

Успіху фінів сприяють кілька чинників. Навесні уряд швидко відреагував на наступ коронавирусу і ввів 2-місячний карантин: в'їзд і виїзд з Гельсінкі був заборонений. Після цього життя в країні багато в чому нормалізувалося. Допомагала знизити рівень захворюваності ефективна система тестування і відстеження ланцюжків зараження. Центральним елементом в боротьбі з коронавірусом став додаток для смартфонів Corna Flash, яке завантажили 2,5 з 5,5 млн фінів.

У Фінляндії, як і в інших країнах Північної Європи, висока довіра до влади: державні рішення приймають практично всі жителі. Вони не тільки дотримуються визначених правил - деякі вважають їх благом. В опитуванні, проведеному на замовлення Європейського парламенту, 23% фінів заявили, що ізоляція поліпшила їхнє життя.

«Можливо, на це вплинули особливості національного характеру: ми не такі товариські, нам подобається бути на самоті», - вважає соціальний психолог Неллі Ханконен з Університету Гельсінкі.

Проте ізоляція залишила свій слід: з психологічними проблемами зіткнувся кожен п'ятий житель країни.

Щоб впоратися з пандемією, деякі країни ЄС впроваджують нові режими тестування. У Словаччині, наприклад, за вихідні перевірили дві третини населення країни, відкривши для цього близько 5 000 лабораторій. Тільки 1% тестів виявився позитивним. Хоча використовувані експрес-тести на антигени не так точні, як дослідження на ПЛР.

Однак в більшості європейських країн ситуація серйозніша. Уряди вводять додаткові обмеження, намагаючись збалансувати економічні наслідки повної ізоляції. Великобританія, Данія, Греція, Італія та Румунія занурюються в локдаун, комендантська година вводиться на Кіпрі, б'є на сполох досі благополучна Норвегія.

За матеріалами сайту https://1prof.by