НСП

Упродовж січня-жовтня 2020 року в результаті заходів, здійснених НСПП у ході сприяння вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – КТС(К)) та запобігання їх виникненню, погашено заборгованість із виплати заробітної плати в сумі 494,3 млн грн від загальної суми боргу (1 млрд 152,5 млн грн), що стала основною причиною виникнення спорів та конфліктних ситуацій.

За цей період Службою проведено 3819 примирних процедур, спрямованих на сприяння вирішенню КТС(К) та запобігання їх виникненню, зокрема 3588 узгоджувальних зустрічей, 223 засідання примирних комісій та засідань трудового арбітражу.

Упродовж звітного періоду НСПП сприяла вирішенню 360 КТС(К) (3 – на національному, 3 – на галузевому, 6 – на територіальному, 348 – на виробничому рівнях), у яких брали участь понад 1,4 млн працівників 6771 суб'єкта господарювання.

Загалом, у зазначених 360 КТС(К) найманими працівниками було висунуто 740 вимог, з яких: 438 (59,2%) – щодо невиконання вимог законодавства про працю; 150 (20,2%) – щодо виконання колективного договору, угоди або окремих їх положень; 136 (18,4%) – щодо встановлення нових або зміни існуючих соціально-економічних умов праці та виробничого побуту; 16 (2,2%) – щодо укладення або зміни колективного договору, угоди.

Упродовж січня-жовтня п. р. НСПП зареєстровано 183 КТС(К): 2 – на територіальному, 181 – на виробничому рівнях (у 1,2 рази або на 22% більше порівняно з аналогічним періодом 2019 року), у яких найманими працівниками висунуто 324 вимоги (у 1,4 рази або на 40,3% більше, ніж у січні-жовтні минулого року).

Продовжують підтверджуватись прогнозні висновки НСПП щодо ймовірності виникнення у ІІ півріччі 2020 року КТС(К) та конфліктних ситуацій у галузі охорони здоров'я. Зокрема, із загальної кількості КТС(К), зареєстрованих у жовтні, майже 70,6% – саме у медичних закладах.

За сприяння НСПП упродовж звітного періоду вирішено та знято з реєстрації 198 КТС(К): 2 – на територіальному, 196 – на виробничому рівнях (на 24,5% більше порівняно з аналогічним періодом 2019 року) та 377 вимог (на 54,5% більше, ніж у січні-жовтні минулого року). Із загальної кількості вирішених спорів 28,3% – у закладах охорони здоров'я та 10,6% – у сфері державного управління.

За результатами моніторингу стану виконання рішень примирних органів та ухилення від участі у примирних процедурах Службою виявлено наступні порушення ст. 13 Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)".

Ухиляються від участі в примирних процедурах: ДП "Полтавський комбінат хлібопродуктів" (Полтавська область) та ТзОВ "ДВ Нафтогазовидобувна компанія" (Харківська область).

Не виконується рішення трудового арбітражу відділом освіти виконавчого комітету Знам'янської міської ради Кіровоградської області.

З метою запобігання виникненню КТС(К) та стабілізації стану соціально-трудових відносин (далі – СТВ) упродовж січня-жовтня п. р. НСПП здійснювались заходи, спрямовані на врегулювання 778 розбіжностей між сторонами СТВ (далі – розбіжності) на 719 підприємствах у 713 конфліктних ситуаціях (5 – на територіальному, 708 – на виробничому рівнях), з яких 15% – у закладах охорони здоров'я, майже 10% – у закладах освіти.

Упродовж десяти місяців Службою взято на облік 545 конфліктних ситуацій (3 – на територіальному, 542 – на виробничому рівнях) та 594 розбіжності на 539 підприємствах. Порівняно з аналогічним періодом минулого року кількість конфліктних ситуацій у сфері державного управління збільшилась у 5 разів, на підприємствах сільського, лісового та рибного господарств – у 2,8 рази, у транспортній галузі – у 1,4 рази.

За сприяння НСПП врегульовано 436 конфліктних ситуацій (4 – на територіальному, 432 – на виробничому рівнях), з яких майже 17% – у закладах охорони здоров'я, та усунуто 466 розбіжностей на 466 підприємствах.

Завдяки превентивним заходам НСПП лише 27 конфліктних ситуацій (3,8% від загальної кількості) стали предметом виникнення КТС(К).

За результатами моніторингу стану СТВ виявлено низку підприємств, де заборгованість із виплати заробітної плати як один з основних чинників загострення стану СТВ, може зумовити формування протестного потенціалу працюючих та звільнених найманих працівників, зокрема:

Волинської області:

– ДП "Волиньвугілля", де заборгованість із виплати заробітної плати становить 53 млн грн.

Дніпропетровської області:

серед економічно активних підприємств:

– ДП "Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод ім. О.М. Макарова", де заборгованість із виплати заробітної плати становить 131 млн грн, що на 28% менше, ніж минулого місяця;

– ДП "Дніпровський електровозобудівний завод", де заборгованість становить 35,5 млн грн, що на 2,8% більше, ніж минулого місяця;

– ПрАТ "Дніпропетровський агрегатний завод" – 31,8 млн грн, що на 10,8% менше, ніж минулого місяця.

Серед підприємств-банкрутів:

– ПАТ "Дніпропетровський трубний завод" – 57,4 млн грн, що майже на 4% більше, ніж минулого місяця;

– ПАТ "Криворізький турбінний завод "Констар" (м. Кривий Ріг) – 25,5 млн грн (сума заборгованості не змінилася);

– ТОВ "Восток-Руда" (м. Жовті Води) – 25,4 млн грн (заборгованість без змін);

– ТОВ "МІК" (м. Кривий Ріг) – 25 млн грн, що на 9,4% більше, ніж минулого місяця.

Донецької області:

– ДП "Вугільна компанія "Краснолиманська" (м. Покровськ, м. Родинське) – 162,3 млн грн, що на 57% більше, ніж минулого місяця;

– ТОВ "Краснолиманське" (м. Покровськ, м. Родинське) – 61 млн грн, що на 6,4% менше, ніж минулого місяця;

– ПрАТ "Центральна збагачувальна фабрика "Мирноградська" (м. Мирноград) – 25,4 млн грн, що майже на 11% більше, ніж минулого місяця;

– ДП "Шахта ім. М. С. Сургая" (м. Вугледар) – 23 млн грн;

– ДП "Шахтоуправління "Південнодонбаське № 1" (м. Вугледар) – 14 млн грн.

Запорізької області:

Серед економічно активних підприємств найбільшими боржниками є:

– Запорізьке державне підприємство "Кремнійполімер" – 20,5 млн грн.

Серед підприємств, що знаходяться у процедурах відновлення платоспроможності або визнання боржника банкрутом:

– ПАТ "Дрогобицький завод автомобільних кранів" – 30,1 млн грн (борг без змін);

– Запорізьке ДП "Радіоприлад" – 11,7 млн грн, що на 8% більше, ніж минулого місяця.

Київської області:

– ДП НДІ "КВАНТ" (м. Київ) – 92,3 млн грн, що на 3,6% більше, ніж минулого місяця;

– ПАТ "Київський завод "Радар" (м. Київ) – 24,2 млн грн, що на 11% більше, ніж минулого місяця;

– ДП "Завод порошкової металургії" (м. Бровари) – 23,3 млн грн, що на 2,2% більше, ніж минулого місяця.

Львівської області:

– ПрАТ "Шахта Надія" – 34,5 млн грн, що на 7,2% більше, ніж минулого місяця;

– ДП "Львіввугілля" – 20,9 млн грн.

Харківської області:

– Харківське державне авіаційне виробниче підприємство – 225 млн грн;

– КП "Харківські теплові мережі" – 21,6 млн грн, що на 20% більше, ніж минулого місяця;

– КП "Харківський метрополітен" – 46,2 млн грн, що на 4,1% менше, ніж минулого місяця;

– ПрАТ "Харківський підшипниковий завод" – 44,5 млн грн (сума заборгованості не змінилася);

– ТОВ "Лозівський ковальсько-механічний завод" (м. Лозова) – 30,4 млн грн, що на 9,5% більше, ніж минулого місяця.

Херсонської області:

– ПАТ "Каховський завод електрозварювального устаткування" – 15,5 млн грн, що на 27% більше, ніж минулого місяця.

У рамках реалізації заходів щодо сприяння поліпшенню стану СТВ та запобігання виникненню КТС(К) працівники НСПП брали участь у 242 засіданнях комісій (обласних, місцевих, районних) адміністрацій, де розглядалися, зокрема, питання погашення заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам 1012 підприємств у сумі майже 1 млрд 856 млн грн.

Фахівцями НСПП вивчено об'єктивні та суб'єктивні причини конфліктогенного характеру на 405 підприємствах, понад 73% з яких – комунальні та державні підприємства (установи, організації), насамперед, бюджетної сфери (98), сфери житлово-комунального господарства (55), державного управління (47), транспорту (31) та добувної промисловості (28).

Ретельний аналіз НСПП конфліктоутворюючих чинників (462), які у подальшому можуть призвести до виникнення КТС(К), засвідчив, що понад три чверті складають чинники щодо невиконання вимог законодавства про працю, а майже 15% – щодо встановлення нових або зміни існуючих соціально-економічних умов праці та виробничого побуту.

Відповідно до повноважень НСПП продовжувала здійснювати моніторинг страйків та акцій соціального протесту, надавати консультації та роз'яснення сторонам соціального діалогу щодо врегулювання розбіжностей у рамках чинного законодавства України.

Так, у жовтні п. р. понад 300 найманих працівників провели 1 страйк та 2 акції соціального протесту, у яких ними було висунуто вимоги відповідно до положень статті 2 Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)".

Так, 01 жовтня близько 180 працівників філії "Менський сир" ПП "Консалтингова фірма" Прометей" (м. Мена Чернігівської області) припиняли роботу, вимагаючи погашення заборгованості з виплати заробітної плати в сумі 3 млн грн.

05 жовтня близько 80 найманих працівників ПрАТ "АвтоКрАЗ" (м. Кременчук Полтавської області) провели мітинг біля прохідної підприємства, під час якого вимагали погашення заборгованості з виплати заробітної плати.

30 жовтня близько 60 найманих працівників МКП "Херсонтеплоенерго" (м. Херсон) провели мітинг біля будівлі Херсонської міської ради, вимагаючи погашення боргів із заробітної плати в сумі майже 7 млн грн.

Крім того, 15 жовтня припинили підземний протест, розпочатий 03 вересня з вимогами щодо підвищення рівня заробітної плати, наймані працівники шахт "Родіна", "Октябрська", "Тернівська" та "Гвардійська" ПАТ "Криворізький залізорудний комбінат" (м. Кривий Ріг Дніпропетровської області).

За результатами довготривалих перемовин сторонами було укладено Угоду про примирення між адміністрацією та працівниками ПАТ "Кривбасзалізрудком", спрямовану на усунення причин та наслідків у зв'язку із залишенням у підземних умовах праці після закінчення робочої зміни, предметом якої є реалізація зустрічних вимог трудового колективу та адміністрації ПАТ "Кривбасзалізрудком".

Водночас, ПАТ "Криворізький залізорудний комбінат" звернулось до Жовтневого районного суду м. Кривий Ріг з позовом про визнання страйку незаконним, а дії шахтарів, які брали в ньому участь, – неправомірними. Розгляд справи очікується 06 листопада 2020 року.

Загалом, з початку 2020 року відбулось 7 страйків та 91 акція соціального протесту, у яких взяли участь 35,6 тис. найманих працівників підприємств, установ, організацій.

Упродовж січня-жовтня п. р. проведено понад 20 засідань Комісій з проведення оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб'єктів сторін профспілок і організацій роботодавців.

За результатами проведеної роботи визнано репрезентативними:

– на галузевому рівні – 2 всеукраїнські профспілки та 1 об'єднання організацій роботодавців;

– на територіальному рівні – 8 обласних організацій профспілок.

Упродовж січня-жовтня п. р. працівниками НСПП підготовлено та розміщено в ЗМІ 1109 публікацій, організовано та проведено 894 заходи (семінари, наради, круглі столи) з питань забезпечення реалізації в Україні правового механізму вирішення КТС(К) та здійснення соціального діалогу, взято участь у 650 заходах, організованих сторонами соціального діалогу та соціальними партнерами.

За повідомленням Національної служби посередництва і примирення