БЕЛЬ

Новий міністр з соціальних питань і пенсій Бельгії Карін Лалье представила Палаті представників основні напрямки пенсійної політики федерального уряду. Вона оголосила про структурну реформу, яка буде проведена «після консультацій з соціальними партнерами.

Поступове підвищення пенсійних виплат було схвалено Радою міністрів Бельгії, до 2024 року вони зростуть на 22%.

Що стосується GRAPA (допомога, надавана літнім людям, дохід яких занадто малий, щоб забезпечити їх засобами для існування), то валова базова сума виплат на кінець року складе 983 євро в місяць, що більше існуючої місячної допомоги на 213 євро. Крім того, уряд прийняв рішення про поступове її підвищення на 9,86% до 2024 року.

«Це стосуватиметься приблизно 815 тисяч осіб, - пояснює Карін Лалье. - Для цього уряд вже надав пакет бюджету в розмірі 1 млрд доларів, який буде додано до автоматичної індексації та пакету соціального забезпечення». Мінімальна пенсія для самотньої людини «буде поступово підвищуватися до 1500 євро чистими за всю кар'єру», - запевнила міністр. Збільшення розміру мінімальної пенсії до 1500 євро за повний стаж, передбачений урядом, буде застосовуватися до найманих і самозайнятих працівників, а також до державних службовців, яких більше 706 тис. осіб.

Карін Лалье зазначила, що в Бельгії середні офіційні пенсії - одні з найнижчих в Європі: 1330,6 євро без відрахувань податків для чоловіків і 1191,3 євро для жінок. Підвищувати пенсії будуть в чотири етапи з 1 січня 2021, 2022, 2023 і 2024 років.

За матеріалами сайту https://www.solidarnost.org