unname0009876

Платформені корпорації щойно виграли битву у Каліфорнії за класифікацію своїх працівників як «підрядників». Директива ЄС вимагає протилежних заходів.

Гряде велика битва за права працівників гіг-економіки. Намагаючись зберегти низькі витрати та високі прибутки, такі компанії, як Uber та Deliveroo, прагнуть, щоб їхні працівники залишалися нестабільними у статусі, подібному до самозайнятості або фрілансу. Ці працівники заслуговують на краще і їх права стосуються усіх нас – ось чому Директива Європейського союзу є нагально необхідною.

Матеріалізація гнучкого робочого графіку, незалежності та самостійності, обіцяні гіг-економікою потерпіла поразку. Працюючи на цифрових платформах пересічний гіг-працівник отримує все, крім обіцяної «свободи». Від цієї роботи залежать засоби до існування мільйонів європейців. Чимало людей, незважаючи на надмірну тривалість робочого часу за поганих умов праці, все ще намагаються заробити гідну заробітну плату і лишаються позбавленими соціального захисту. Цифрові платформи уникають не лише оподаткування, –позбавляючи державну скарбницю мільярдів євро, життєво важливих для громадських послуг, – але, що найважливіше, забезпечення працівників належними правами.

Перманентна експлуатація

Доки явище гіг-економіки не набуло поточного розмаху, Європі вдавалося уникати найгіршої з «гнучкості», яка характеризує ринок праці США, де роботодавці зберігають у своїх руках майже всю владу, а працівників можна звільняти за бажанням. Наразі  ці компанії загрожують розхитати нелегкі перемоги, здобуті профспілками упродовж десятиліть боротьби. Позбавлені таких прав, як щорічні відпустки, лікарняні та страхування від нещасних випадків внаслідок відсутності визнання, працівники гіг-економіки стикаються з постійною експлуатацією з боку платформ.

Разом з тим ці працівники дедалі активніше організовуються та об'єднуються у профспілки, колективно порушуючи низку судових справ щодо свого нестабільного статусу. Вже мали місце перемоги у Парижі, Мадриді та Римі, тривають судові розгляди в інших місцях.

Зважаючи на те, що законодавства європейських країнах суттєво відрізняються, ЄС має слушну можливість втрутитися та захистити працівників гіг-економіки, наділивши їх основними правами, які мають інші працівники відповідно до Хартії основних прав ЄС та Європейської опори соціальних прав. Я наполегливо піднімала це питання з єврокомісаром з питань зайнятості Ніколасом Шмітом, вимагаючи прийняття законодавства, яке б захистило гіг-працівників, надавши їм такі права, як лікарняні та повне визнання статусу найманих працівників, а не самозайнятих або фрілансерів.

Минув рік з часу вступу єврокомісара на посаду. Проте, незважаючи на переконливі рішення європейських судів, вимоги працівників і поточну пандемію, яка вивела гіг-працівників на передній  край, будь-яка законодавча пропозиція наразі відсутня.

 

Украй необхідний закон

Отже, після процедури взаємодії з працівниками гіг-економіки, профспілками та експертами з питань трудового законодавства, цього тижня я представляю від імені лівої групи Європарламенту текст проекту Директиви ЄС про працівників цифрових платформ. На жаль, Європейський парламент не має права ініціативи, тому я подам текст Єврокомісії в очікуванні, що єврокомісар Шміт скористається ним у процесі підготовки вкрай необхідного законодавчого акту.

Проект Директиви з 11 статей гарантує трудові та соціальні права працівникам цифрових платформ. Це забезпечить передбачуваність з точки зору максимальних періодів роботи, мінімальних періодів відпочинку, винагороди, оплати понаднормових та охорони праці. Директива має передбачати спільну компетенцію ЄС з державами-членами з дотриманням принципу пропорційності та не заважати державам-членам впроваджувати посилений захист, якщо вони того забажають.

У своїх розмовах з робітниками та профспілками головним занепокоєнням була роль алгоритмів у контролюванні праці, яка веде до експлуатації та впливає на добробут. Отже, Директива дозволить забезпечити працівникам прозорість функціонування та використання алгоритмів та «права на відключення». Крім того, працівники мають брати участь у колективних переговорах щодо обробки даних, за допомогою яких здійснюється їхня «оцінка».

Приголомшлива сума

У Каліфорнії цифрові платформи витратили колосальну суму у розмірі 200 млн. доларів на агітацію за пропозицію 22 – референдум, який дозволив їм і надалі класифікувати водіїв Uber як незалежних підрядників, а не найманих працівників. На жаль, у цій битві вони перемогли. У Європі ж ми не повинні дозволити таким корпораціям підірвати нашу демократію або ліквідувати наші важко завойовані права.

Директива про захист прав у гіг-економіці стане демонстрацією  цінностей ЄС. Розраховуємо на вас, єврокомісаре Шміт: майбутнє мільйонів працівників – у ваших руках.

Автор - Лейла Шаїбі

(представник La France insoumise) – євродепутат Європарламенту від лівої групи.

Джерело: https://www.socialeurope.eu/a-proposal-to-legislate-for-the-rights-of-platform-workers