ВГ

16 листопада 2020 року в онлайн-форматі відбулися Комітетські слухання «Реформа системи оплати праці на державній службі». Ми вже повідомляли, що участь в них взяв Голова ФПУ Григорій Осовий (https://fpsu.org.ua/materialy/19357-yaku-zarplatu-ochikuvati-derzhsluzhbovtsyam-i-chi-dopomozhe-reforma.html)

В заході взяв участь та виступив голова Профспілки працівників державних установ України Юрій Піжук. 

 Захід організовано Комітетом з питань організації  державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно з Національним агентством України з питань державної служби за сприяння та підтримки проекту ЄС «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні» (EU4PAR). 

Зустріч стала платформою для широкого обговорення нової моделі оплати праці державних службовців за участі народних депутатів України, урядовців, профспілки, вітчизняних та міжнародних експертів. 

У ході слухань обговорено передумови та етапи реформи системи оплати праці, концептуальні засади нової моделі оплати праці, яка ґрунтується на класифікації посад, а також єдині підходи до реформування системи оплати праці та законодавчу ініціативу щодо їх впровадження. Проаналізовано міжнародний досвід з питань оплати праці державних службовців, що ліг в основу розробленої фахівцями НАДС моделі класифікації посад державної служби. 

Також визначено, що головним кроком впровадження реформи є розроблення класифікації посад державної служби та її пілотування задля виявлення всіх аспектів, запобігання ризикам та поширення реформи на всі державні органи. Пілотування нової моделі оплати праці на основі класифікації посад передбачено протягом 2021-2022 років в НАДС, його територіальних органах, Мінфіні, Мінцифрі та Секретаріаті КМУ. Нова класифікація посад закладає основу для розробки єдиних професійних вимог, професійного навчання, мобільності всередині держслужби та формування справедливої оплати праці державних службовців.

У своєму виступі голова Профспілки Юрій Піжук зазначив: «Аналіз ситуації в Україні засвідчує, що впродовж усього часу соціально-економічних перетворень в країні, включно з періодами економічного зростання, ґрунтовного реформування системи оплати праці так і не відбулося, що зумовило появу глибокої диспропорції між високою вартістю життя і низькою ціною праці. Тому-що, крім фінансового забезпечення впровадження реформування системи оплати праці необхідний контроль його використання.

Українське суспільство та, як не дивно, навіть міжнародні донори вже кілька років наполегливо вимагають від українського уряду реформ, але реформи йдуть повільно мовляв через відсутність політичної волі до змін в країні. Проте, навіть за наявності політичної волі, мало просто прийняти закон чи нормативний акт – ці зміни потрібно впроваджувати і це не менш важлива частина шляху до успіху реформи.

Від кого ж реально залежить успіх реформи? Від звичайних державних службовців, як правило, працівників середньої та нижчої ланок. Бо саме від того, як вони будуть якісно (чи не якісно) впроваджувати найкращі закони буде залежати цей успіх.»

Голова Профспілки акцентував увагу на необхідності перегляду структури заробітної плати державних службовців. «У нас спотворена система оплати праці, яка працівника ставить у залежність від керівника і людський фактор стає ключовим фактором нарахування додаткових оплат. Виглядає досить дивно, коли людина йдучи на роботу не знає своєї повної заробітної плати (лише її гарантовану частину у розмірі близько 50%). Це як поїздка в таксі, бо там, інколи, до завершення поїздки не відомо, яка буде вартість проїзду. Такого не має ніде у світі. І це необхідно змінювати!» – наголосив Юрій Піжук.

Глибоку стурбованість викликає проєкт Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік», де в черговий раз прослідковується збалансування бюджетних показників для виконання основних завдань державного бюджету на 2021 рік за рахунок державних службовців.

Враховуючи гостроту порушеного питання та його прямий вплив на ефективність впровадження державними службовцями започаткованих в країні реформ, Профспілка направила звернення до Прем’єр-міністра України, заінтересованим комітетам ВРУ, індивідуально кожному депутату щодо забезпечення у проекті Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» формування видатків на оплату праці у державних органах виходячи з мінімального посадового окладу державного службовця у розмірі не менше двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого встановлюється законопроєктом на 1 січня 2021 року в сумі 2270 грн.

За підсумками комітетських слухань та з метою визначення шляхів вирішення окреслених проблем та подальшого реформування  оплати праці на державній службі, будуть напрацьовані рекомендації  для органів законодавчої та виконавчої  влади.

Ознайомитися з презентаційними матеріалами Ви можете за посиланням - https://bit.ly/3nyDfSP 

Профспілка працівників державних установ України

http://www.ppdu-ua.org/novyny/378-golova-profspilki-yurij-pizhuk-vzyav-uchast-v-komitetskikh-slukhannyakh-reforma-sistemi-oplati-pratsi-na-derzhavnij-sluzhbi.html