газ

Те, що йдуть розмови про тариф на газ - майже 11 грн. за куб, схоже, не безпідставно. 

 

Підтвердженням цьому стало відкрите обговорення підготовленого ВАТ «Кіровоградгаз» проекту тарифу на послуги розподілу природного газу на 2021 рік, в якому взяла участь Федерація профспілок області

          Очевидно, наслідуючи приклад постачальників газу, які щомісячно підвищують тарифи на газ, товариство і собі планує підвищити діючу ціну послуги майже утричі. Якщо раніше, у 2017 році, ціна газу з ПДВ була 6 грн. 88 коп  і в її складі розподіл складав 62 коп, то тепер прогнозована ціна - 7 грн. 50 коп, і вже окремо тариф на розподіл - 2 грн. 87 коп, тобто у сумі майже 11 грн.

Нічого сказати: красиво обдурили українців, та ще й у такий тяжкий час. В сьогоднішніх умовах – це шок.

Поки що це тільки проект тарифу на розподіл газу. Звісно, обласне об’єднання профспілок  категорично проти такого різкого  тарифного стрибка і має намір звертатися до вищих органів влади з метою його  недопущення.  

Нас заколисували, відокремлюючи тариф за розподіл газу від ціни на газ, що це будуть буквально копійки. Відразу так і було, а насправді йде до того, що розподіл газу буде дорожчим за сам газ. Хто із споживачів витримає цей тягар? Людей підкошують пандемія, безробіття, економічна нестабільність…

Обговорюючи тариф, який пропонує ВАТ «Кіровоградгаз»,  ми надали свої пропозиції, які, на наш погляд, зможуть його знизити. Перше. Зменшити обсяги виробничо-технологічних витрат, які товариство планує збільшити більш ніж утричі. Методика НКРЕКП надає йому таке право, але ж треба врахувати і фінансовий стан споживача, і нинішні умови.

Друге. Щодо оплати праці. За Методикою товариство має право на розмір середньої зарплати на рівні промисловості України. У вересні це було 13 тис. 200 грн., а в проекті – понад 18 тисяч. Але ж чи може бути підйомною плата за газ із його розподілом для жителів регіону, в якому зарплата – одна із найнижчих в Україні?

Вважаємо також несвоєчасним саме в цьому році завершити заплановане встановлення індивідуальних лічильників. Хіба це вже така невідкладна справа, що треба 39 млн. грн. витратити на лічильники для абонентів з газовою плитою? Та скільки ж вони того газу споживають?

Не можу не сказати й таке. Мало хто знає про тариф на розподіл газу. Не всі регулярно читають сайт товариства. Це звичайно, дає можливість перетворити відкрите обговорення в такий собі міжсобойчик  у вузькому колі спеціалістів ВАТ «Кіровоградгаз».

Запитайте будь-якого кропивничанина, я вже не говорю про область, про проект тарифу. Усі знають за ціну газу – 6, 33 грн у листопаді. Тому можна уявити, який це буде шок, коли люди отримають платіжки з новим, захмарним тарифом.

Хочу ще раз підкреслити: якщо нас не почують, ми будемо змушені звертатися до вищих органів влади, аби не допустити підвищення тарифу.

Максим Баланенко,

голова ФПО