МЕД6

Програмні завдання  на період 2021 - 2025 років визначив VIII З’їзд Профспілки працівників охорони здоров’я України, що відбувся 8 грудня у Києві. У роботі форуму взяв участь та виступив Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий. 

Виходячи з карантинних обмежень, з’їзд Профспілки проходив у режимі відеоконференції. Але це не завадило побудувати його роботу у діловому, конструктивному а іноді і критичному дусі. У дискусії взяли участь делегати форуму як у столиці, так і в регіонах. Під час виступів було внесено низку критичних зауважень та ділових пропозицій.

МЕД1

Діловий тон обговоренню актуальних та гострих проблем, що зараз турбують членів Профспілки, всіх медиків, задала Голова Профспілки Вікторія Коваль окресливши проблематику у своїй доповіді «Про роботу ЦК Профспілки з грудня 2015 року по грудень 2020 року та Програму діяльності Профспілки на 2021-2025 роки».

У доповіді та вступах відзначено системну, цілеспрямовану роботу ЦК Профспілки, спрямовану на виконання статутних завдань та рішень її виборних органів. 

МЕД

  Було відзначено, що звітний період ознаменувався складними суспільно-політичними трансформаціями у державі, нестабільною економічною ситуацією, неузгодженими, безсистемними реформами, які впроваджуються порушуючи Конституцію України та чинне законодавство, а також відсутністю професійного менеджменту та ефективного соціального діалогу на галузевому рівні. Хронічною проблемою стало недофінансування закладів охорони здоров’я, наслідком чого стало закриття закладів, скорочення працівників, порушення строків виплати заробітної плати,  зниження рівня гарантій в оплаті праці та соціального захисту медичних працівників комунальних закладів та підприємств охорони здоров’я. 

  Домагаючись забезпечення трудових, соціально-економічних прав  та інтересів спілчан, Профспілка та її організації намагалися на всіх рівнях соціального діалогу співпрацювати з відповідними державними органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, органами управління охорони здоров’я, роботодавцями, їх організаціями тощо. 

  Профспілка, як членська організація,  здійснювала представництво інтересів спілчан у складі міжнародних та національних профспілкових об’єднань, зокрема Інтернаціоналі громадського обслуговування, Європейській Федерації профспілок громадського обслуговування, Федерації профспілок України, територіальних профспілкових об’єднаннях; а також у взаємодії з іншими громадськими формуваннями, які  здійснюють свою діяльність по захисту інтересів громадян у сфері охорони здоров’я.

Виступаючи на форумі Голова ФПУ Григорій Осовий наголосив, що профспілки, зокрема Профспілка працівників охорони здоров’я, для ефективного захисту законних прав та інтересів працівників, має використовувати весь арсенал заходів, що є у їх розпорядженні. Звичайно, дуже важливо розвивати та поглиблювати соціальний діалог, переговорний процес з представниками влади. Але при необхідності треба бути готовими використовувати і такі форми тиску на владу як акції протесту, страйки. Він навів приклад нещодавніх акцій протесту підприємців. Вони організували активний спротив і тиск на владу і домоглися того, щоб їх почули.

МЕД2

Григорій Осовий підкреслив, що зараз загрози правам працівників і профспілок просто колосальні. Для того, щоб їм протистояти, треба бути згуртованими. Лише спільними активними зусиллями всіх профспілок  та вагомій міжнародній підтримці нам вдалося відбити шалений наступ на права працівників та профспілки. «Але ми тільки відтермінували цю загрозу, - зазначив профспілковий лідер. – Пані Третьякова і Ко намагаються знову протягнути через парламент антисоціальні, антипрофспілкові законопроекти. Відповідальність за те, щоб цього не допустити сьогодні лежить на всіх профспілкових організаціях, починаючи з первинних».

  Після обговорення звіту ЦК та програми діяльності Профспілки було вирішено визнати роботу ЦК задовільною.

МЕД3

Головою Профспілки одноголосно переобрано Вікторію Коваль.

Ми вітаємо Вікторію Миколаївну з обранням та бажаємо нових успіхів у справі захисту прав та інтересів працівників.

Прес-центр ФПУ