11img 6783

Спільний представницький орган репрезентативних всеукраїнських об'єднань профспілок на національному рівні після розгляду проекту розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції сільського розвитку до 2030 року», підтримуючи ідею його розроблення, повідомив Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України про пропозицій профспілок до зазначеного документу.

Зокрема, на думку профспілок, ключовою проблемою сільських територій є сировинна зорієнтованість економіки, внаслідок чого абсолютна більшість сільського населення не приймає участі в розподілі доходів від їх використання.

Це створює конфлікт між бізнесом і сільськими громадами. Наслідком аграрно-сировинної моделі економіки стало згортання діяльності сільської промисловості, закладів соціальної інфраструктури, втрата робочих місць, які потребують висококваліфікованої праці. Має місце глибока диференціація рівня життя населення. Ці чинники вимостили дорогу, якою економічно активне населення, зокрема сільська молодь, крокує у міста і за кордон.

І хоча Концепція передбачає реформування особистих селянських господарств і подальше формування кооперативного сектору як стратегічну мету у сфері розвитку кооперації на селі, але в населених пунктах нині інтенсивно погіршуються кількісні й якісні характеристики демографічних процесів, скорочується трудовий потенціал, зростають процеси безробіття і бідності селян, посилюється міграційний відплив сільської молоді. Як наслідок, ці села трансформуються в малі села, які згодом стають «неперспективними», сільська поселенська мережа з року в рік скорочується, території обезлюднюються і занепадають.

Тому, як зазначається у листі Голови СПО об’єднань профспілок Григорія Осового до Мінекономіки, в першу чергу треба здійснити заходи для уповільнення трудової міграції сільського населення шляхом створення ефективного підприємницького середовища на селі, використання коштів держави, трудових мігрантів для організації власної справи, самозайнятості, розвитку малих інноваційних підприємств, соціального підприємництва тощо.

Прес-центр ФПУ