АТБ11

17 грудня у Києві відбувся VII з’їзд Профспілки працівників споживчої кооперації України. У форумі взяли участь та виступили заступник Голови ФПУ Євген Драпятий та Голова Правління Укркоопспілки Ілля Гороховський.

Заслухавши й обговоривши Звіт про роботу Центрального комітету Профспілки працівників споживчої кооперації України з грудня 2015 по грудень 2020 року та завдання галузевої Профспілки на наступний виборний період, з яким виступив Голова Профспілки Володимир Левицький, З’їзд відзначив, що у звітному періоді діяльність Центрального комітету Профспілки та його організаційних структур була спрямована на виконання статутних вимог, рішень VІ З’їзду Профспілки та Пріоритетних напрямів діяльності на 2015-2020роки з подальшого розвитку, підвищення ролі споживчої кооперації в суспільстві, посилення впливу профспілкових органів підприємств і організацій на соціально-трудові відносини.

У доповіді та виступах зазначалось, що особливості діяльності профспілкових організацій у міжз’їздівський період вимагали від них та їх виборних органів удосконалення форм і методів роботи, концентрації зусиль на проведенні ними більш дієвих заходів щодо захисту прав і інтересів членів профспілки, подальше організаційне і фінансове зміцнення, забезпечення єдності і цілісності профспілкової структури.

Завдяки активній організаційній роботі всіх ланок збережена структура Профспілки. Профспілковим членством охоплено 93 відсотки працюючих. Підвищена взаємна відповідальність профспілкових органів усіх рівнів за виконання рішень пленумів, Президії ЦК Профспілки та власних постанов.

Центральний комітет разом з членськими організаціями працювали над подальшим розвитком соціального діалогу між профспілковими органами і роботодавцями, надавали практичну і методичну допомогу сторонам колективних переговорів з удосконалення колдоговірної роботи. За цей період двічі в установлений термін укладалася Галузева угода. В 2020 році на її основі укладено 173 обласних, районних угод та 1025 колективних договорів, якими в поточному році охоплено 97 % працюючих.

У рамках реалізації норм і положень Генеральної, Галузевої, обласних, районних угод та колективних договорів запроваджена система контролю на підприємствах, організаціях, установах споживчої кооперації та заслуховування виконання їх норм і зобов’язань на пленумах, засіданнях президій комітетів профспілки та засіданнях профкомів. ЦК Профспілки за цей період розглянуто 302 питання та спільно з Правлінням Укркоопспілки прийнято 178 постанов з різних питань.

Для ефективного захисту працівників на підприємствах, організаціях і установах системи проводився моніторинг та громадський контроль з дотримання законодавства про працю та порушення прав членів профспілки. За цей період проведено 1995перевірок, надано правову допомогу понад 18 тисяч працівникам. Вживалися заходи з вирішення спірних питань з роботодавцями, органами державної і виконавчої влади та застосовувалися форми тиску на державні органи через проведення разом з членськими організаціями ФПУ акцій протесту, Трудових спорів, Трудового арбітражу, громадських слухань тощо.

У своєму виступі на форумі заступник Голови ФПУ Євген Драп’ятий проінформував про активні та ефективні дії Федерації профспілок України, її членських організацій, спрямовані на підвищення рівня захисту законних прав та інтересів людини праці. Він детально зупинився на тих викликах та проблемах, що вимагають від профспілок наполегливих та спільних зусиль. Зокрема це стосується рішучій відповіді профспілок на зухвалий наступ на права працівників та їх головного захисника – профспілки.  

Євген Драп’ятий вручив Голові Правління Укркоопспілки Іллі Гороховському Почесний знак ФПУ «За розвиток соціального партнерства».

Делегати форуму визнали роботу ЦК Профспілки задовільною та визначили програму та головні пріоритети діяльності на наступний період.

Головою Профспілки одноголосно обрано Володимира Левицького.

Федерація профспілок України вітає Володимира Павловича Левицького з обранням та бажає йому нових досягнень у справі ефективного захисту законних прав та інтересів членів профспілок, всіх працюючих людей!

Прес-центр ФПУ  

АТБ12

АТБ13

 АТБ14