ААБ7

Народним депутатам Верховної ради України

Депутатам Рівненської обласної ради

Шановні народні обранці!

Звертаємось до Вас на вимогу профспілчан області, які в численних листах до ФПО, в публікаціях в газетах та соцмережах висловлюють свій протест проти урядових планів вже найближчими місяцями підвищити ціну на енергоносії для населення.

Профспілки країни, в тому числі і Федерація профспілок Рівненської області, не раз зверталися до Кабінету Міністрів України з пропозицією удосконалити державну політику в енергетичному секторі.

Ми наголошували, що в сучасних умовах цілком виключити втручання держави в соціально-економічні процеси неможливо, тому що ринковий розподіл по своїй природі є несправедливим.

Проте ринкові перетворення у ньому були до кінця не продуманими і поспішними. Так, за рішенням Уряду з 1 травня 2016 року відбулося збільшення майже вдвічі підвищення цін на природний газ для побутових споживачів (з 3600 грн. до 6879 за тис. кубометрів), що призвело до суттєвого збільшення тарифів на комунальні послуги, в тому числі на послуги з постачання теплової енергії. Люди змушені економити тепло, в період пандемії мешкаючи в приміщеннях, що майже не опалюються.

Саме газ є основною складовою тарифу на опалення та гарячу воду. І саме ці послуги найбільш дороговартісні у наших квитанціях.

Така тарифна політика НАК «Нафтогаз» регуляторного підвищення вартості на газ для побутових споживачів формує захмарні тарифи, створює соціальну напругу серед населення, сприяє додатковому фінансовому навантаженню і як результат неможливості громадян розраховуватись за отримані послуги.

Це антисоціально та антигуманно. Позиція профспілок – незмінна. Державна цінова політика в енергетичному секторі має бути узгоджена з політикою у сфері доходів та оплатою праці. Не можна перекладати на людські плечі невирішені проблеми економіки та господарювання в країні, які мають компетентно і ефективно розв’язувати урядовці.

Ми вимагаємо прозорості в діяльності нафтової і газодобувної промисловості та спрямування всього обсягу видобутку вітчизняного газу на потреби населення України.

Сподіваємось, що народні депутати та депутати обласної ради з розумінням поставляться до позиції профспілок і в період дії карантинних заходів не допустять необґрунтованого підвищення цін і тарифів на енергоносії і комунальні послуги для побутових споживачів.

З повагою,

Голова Федерації

профспілок Рівненської області

Микола Шершун