Кутя – страва, яка має бути на столі кожної української родини у Святвечір. Святвечір – це вечір перед Різдвом, коли українці за традицією родинами збираються на спільну вечерю.
У цей день завершується сорокаденний піст, а на стіл виставляють 12 традиційних страв, кожна з яких має своє особливе значення.
Загалом кутю ж можна готувати тричі: напередодні Різдва, у Святвечір 6 січня – таку кутю називають «багатою», у переддень свята Василя, на Маланки 13 січня – «щедра» кутя, і напередодні Водохреща, 18 січня – у цей день люди святкують другий Святвечір і готують «голодну» кутю.
У різних регіонах України традиційними стали різні рецепти куті. Найчастіше цю Різдвяну страву готують з пшениці або рису.
Подекуди за основу беруть перловку, пшоно або навіть булгур. У Західних регіонах люблять робити кутю густою. А от на Вінниччині, наприклад, кутя рідка.
У Різдво 12 страв на столі
Етнографи припускають, що це може бути пов'язано з 12 місяцями, утім віряни трактують число 12 як згадку про учнів Ісуса Христа – дванадцять апостолів. Традиційно вважається, що страви мають бути пісними, утім їхні назви та складники дещо відрізняються у залежності від регіону України.
Головною різдвяною стравою вважається кутя. Інші 11 мають бути пісні: без м'яса, молока, яєць та жиру. Традиційно кутю готують з пшениці та додають до неї мед, мак, волоські горіхи та родзинки. В деяких регіонах цю страву готують з рису. У кожній родині є свій рецепт приготування.
З Різдвом Христовим!
Прес-центр ФПУ
за повідомленням