Угода1

18 січня поточного року під головуванням Голови ОПХО Сергія Тесленка відбулось засідання спільного представницького органу репрезентативних профспілкових об'єднань та організацій Харківської області.

В засіданні взяли участь члени Спільного представницького органу сторони профспілок: Волков С.Г., Благовещенська А.В., Борисенко С.О., Гриценко Н.О., Дейнеко В.П., Ігнатенко З.В., Макеєва А.Г., Лавриненко М.В., Пластун Л.В., Татаринцева М.І., Успенська Л.Г.

На порядку денному було одне питання, обговорення проєкту Територіальної угоди на 2021-2023 роки, напрацьований СПО профспілок.

Сергій Тесленко у вступному слові зазначив про необхідність ведення соціального діалогу на територіальному рівні, діях профспілок щодо його покращення. Одним з елементів цієї роботи є укладання  та реалізація норм Територіальної угоди. Профспілки ініціювали укладання нової угоди,  починаючи з 2018 року. Наразі, 24 грудня 2020 року до Об'єднання профспілок Харківської області на погодження надійшов проєкт Територіальної угоди між Харківською обласною державною адміністрацією, Спільними представницькими органами сторін роботодавців та профспілок Харківської області на 2021 – 2023 роки,. підготовлений Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації. Проєкт Угоди значно звужував норми та зобов’язання сторін. Тому, членам СПО було направлено порівняльну таблицю норм діючої та запропонованої угоди з проханням опрацювати та надати звої зауваження, доповнення, пропозиції. ОПХО опрацьовані пропозиції, які надані членами СПО.

Угода

Гриценко Н.О., заввідділом ОПХО, повідомила, що пропозиції надали лише 4 членські організації, окремі норми відпрацьовувалися безпосередньо з керівниками та фахівцями. Обговорено проєкт угоди окремо по кожному розділу з акцентом на необхідність запропонованих доповнень та скасування тих, які є предметом статутних повноважень.

В обговорені проєкту Угоди взяли участь Благовещенська А.В., Борисенко С.О., Дейнеко В.П., Ігнатенко З.В., Пластун Л.В., Татаринцева М.І., Успенська Л.Г., які зазначили про необхідність її укладання, особливо в період децентралізації та перерозподілу повноважень й фінансових ресурсів на місцях.

Спільний представницький орган репрезентативних профспілкових об'єднань та організацій Харківської області вирішив:

1. Погодити проєкт Територіальної угоди на 2021-2023 роки, напрацьований СПО профспілок.

2. Рекомендувати членам СПО на спільних засіданнях Сторін відстоювати позиції профспілок з питань, які є предметом угоди;

3. Ініціювати залучення до укладання та підписання Територіальної угоди Харківської обласної ради.

4. Звернутися до СПО роботодавців щодо підтримки проєкту Територіальної угоди, напрацьованого СПО профспілок.

Угода2

Гриценко Н.О.,

заввідділом ОПХО