20201116 151622

Згідно з постановою, прийнятою 20 січня ц.р. на засіданні КМУ, затверджено нову тарифну ставку для розрахунку зарплат співробітникам бюджетної сфери.

Коментуючи це рішення, Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий назвав його вкрай важливим та необхідним кроком для підвищення з початку 2021 року зарплат бюджетників.

Він нагадав, що СПО профспілок звертався до Уряду з пропозицією прискорити прийняття відповідної постанови. І ось нарешті з’явилась правова підоснова для збільшення вже у цьому місяці на 20% зарплат вчителів, як це передбачено Держбюджетом на 2021 рік.

А наступне таке підвищення - на 8,4 % - заплановане з 1 грудня ц.р. Таким чином, загалом до кінця поточного року збільшення посадових окладів працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери у порівнянні з попереднім роком складатиме 30%. Як запевнив глава Уряду, це забезпечено фінансами, у бюджеті також закладено гроші для підвищення зарплат медикам - майже на 30% вже у цьому році.

Як відомо, посадові оклади бюджетників розраховуються, виходячи з розміру окладу працівника першого тарифного розряду.
Григорій Осовий підкреслив, що зазначений нормативно-правовий акт прийнято з урахуванням того, що СПО профспілок послідовно виступав за підвищення тарифної ставки працівника І-го розряду єдиної тарифної сітки з початку 2021 р. до 2670 грн на місяць, а з 1 грудня – до 2893 грн.

- Перемовини щодо цього відбувались між профспілками і урядовцями ще на етапі формування проекту Державного бюджету на 2021 рік, - сказав він, - тоді ми акцентували, що відповідно до закону про освіту оплата праці педагогів повинна бути прив’язана до мінімальної зарплати і до прожиткового мінімуму. На виконання норм Генеральної угоди та згідно із домовленостями у рамках соціального діалогу профспілки наполягали, щоб співвідношення між розміром першого тарифного розряду і мінімальною зарплатою, яке у 2020 році становило 44, 5 % у бюджеті на 2021 рік не зменшувалось. Такий алгоритм профспілки запропонували започаткувати з початку 2021 року, - він полягає у наближенні розміру тарифної ставки першого розряду до розмірів мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму, визначених законом. Тому, враховуючи, що з 1 січня 2021 року мінімальна зарплата в Україні зросла до 6 тисяч грн., а з 1 грудня 2021 року її планують підвищити до 6 500 гривень, з’явились зазначені показники збільшення тарифної ставки.

60054feda09f0659599964 820x360 cover medium

- Як перспективним завданням для профспілок залишається забезпечення подальшого зближення тарифної ставки працівників бюджетної сфери з розміром фактичного прожиткового мінімуму та мінімальною зарплатою, - зауважив Голова ФПУ. - За умов економічного зростання в країні ці темпи мають прискоритись. Але це вже є питанням подальших перемовин і консультацій між профспілками і Урядом. Зважаючи на те, що динаміка зростання цін наразі є високою, що також пов’язано і з підвищенням з початку року цін і тарифів на послуги ЖКГ для населення, профспілки будуть наполягати на перегляді розміру мінімальної зарплати та її підвищенні не з 1 грудня ц.р., а вже з 1 липня 2021 року.


СПО профспілок разом з профспілками бюджетної сфери триматимуть це питання під контролем.



Прес-центр ФПУ