А1

Профспілка GMB, членська організація IndustriALL у Великобританії, провела серію з семи одноденних страйків на знак протесту проти планів компанії British Gas звільнити і повторно найняти працівників, щоб знизити заробітну плату та погіршити умови трудових контрактів.

89 відсотків робітників British Gas проголосували за страйк після того, як генеральний директор материнської компанії Centrica Кріс О'Ши пригрозив всіх звільнити, якщо вони не «погодяться» на зменшення заробітної плати і погіршення умов.

До проведення серії одноденних акцій працівники на початку цього місяця організували п'ятиденний страйк.

20 січня члени GMB, працівники British Gas, провели перший з семи одноденних страйків на знак протесту проти стратегії компанії. Близько 7000 робітників у різних частинах Великобританії зупинили роботу, а міста по всій країні заполонили плакати із закликом «Зупиніть пожежу в British Gas».

Національний секретар GMB Джастін Боуден каже: «Це ще одна спроба дати зрозуміти пану О'Ши, що згода робітників на скорочення таких масштабів у прибутковій компанії - не що інше як прагнення видати бажане за дійсне. Компанія повинна поставити на перше місце клієнтів і персонал і відмовитися від ідеї «звільнити і знову найняти».

Страйки, спровоковані компанією, викликали масові незручності для клієнтів: близько 100000 будинків очікують обслуговування по всій країні. Страйк продовжиться 22, 25, 29, 30, 31 січня та 1 лютого.

Глобальний союз IndustriALL найрішучішим чином засуджує намір компанії «звільнити і знову найняти» і непохитну позицію під час тривалих переговорів з профспілкою в минулому році про плани по скороченню штату і переведення працівників на нові контракти. «British Gas/Centrica наполегливо домагається зниження заробітної плати і погіршення умов зайнятості тисяч робітників. Ми вважаємо неприйнятним, що компанія змушує їх вибирати між погіршенням умов трудових договорів і втратою роботи, особливо в розпал жахливої пандемії», - заявив генеральний секретар IndustriALL Вальтер Санчес. - IndustriALL закликає British Gas ставитися до членів профспілки з повагою, якої вони заслуговують, і повернутися за стіл переговорів з GMB, щоб знайти справедливе рішення».

Centrica, материнська компанія British Gas, повідомила, що операційний прибуток (без урахування надзвичайних витрат і податків) в 2019 році склав 901 млн фунтів стерлінгів.

Профспілка металургів і гірників України - за матеріалами сайту http://www.industriall-union.org