АКК 

Співробітники Google по всьому світу заявили про створення альянсу профспілок Alpha Global, який об'єднає працівників з 13 різних профспілкових організацій в 10 країнах світу.

Alpha Global входить до складу UNI Global Unon, федерації профспілок, що об’єднує 20 млн трудящих по всьому світу, включаючи працівників іншого технологічного гіганта – Amazon.

Оголошення було зроблено через кілька тижнів після того як робітники в США і Канаді заснували Alphabet Workers Union (AWU - нагадаємо, що з 2015 року в результаті реструктуризації Google став частиною холдингу Alphabet).

AWU є профспілкою меншини, і його структура дозволяє включати як штатних працівників, так і підрядників Google. Однак профспілка ще не визнана Національною радою з трудових відносин (NLRB) і тому не може вести колективні переговори з керівництвом роботодавця.

Також у Alpha Global зараз немає угоди з Google, проте альянс може отримати владу, коли прийме до своїх лав більше співробітників. – «Проблеми Alphabet - і створені Alphabet - не обмежуються якоюсь однією країною, їх слід вирішувати на глобальному рівні, - сказав генеральний секретар UNI Крісті Хоффман. - Рух, який розпочали технічні фахівці Google, і не тільки, надихає. Вони використовують свої колективні сили не тільки для зміни умов зайнятості, а й для вирішення соціальних проблем, викликаних зростаючої концентрацією корпоративної влади».

Зараз в альянс входять профспілки з США, Швейцарії, Ірландії, Великобританії, Італії, Німеччини, Данії, Фінляндії, Швеції та Бельгії.

«Сила цих глобальних технологічних компаній така, що вони присутні у всіх сферах нашого життя, - каже Фіоннуала Ні Брогайн, органайзер профспілки працівників зв'язку Ірландії. - Якщо вони діють таким чином, майже ніяк не контрольовані урядами, то неможливо стримати те, що вони можуть зробити. Цю владу треба контролювати, і тільки завдяки колективним діям працівники можуть це зробити».

Профспілка металургів і гірників України - за матеріалами сайту https://www.solidarnost.org