АКК1 

В профспілковій організації ПАТ ХМЗ «Світло шахтаря» відбулась перша в цьому році конференція. Голова профспілкової організації Світлана Щабельна звітувала про роботу профспілкового комітету за минулий рік.

Зокрема, було зазначено про пе,що було докладаєно чимало зусиль аби наші спільчани відчували нашу підтримку у захисті їх прав, - зазначила Світлана Щабельна.Адже від нашої ефективності залежить те, чи будуть нам довіряти люди надалі, продовжать своє членство в Профспілці та чи з’явиться бажання у інших робітників підприємства приєднатися до нашої організації. Тому дуже активно працюємо над забезпеченням належних соціально-економічних умов всім працівникам та недопущенням погіршення змісту і обсягу прав всіх заводчан.

В середньому кожен працівник підприємства за 2020 рік з профспілкового бюджету отримав додатково 1186 грн на матеріальну допомогу та оздоровлення.
Літню оздоровчу кампанію профком із-за коронавірусних обмежень почав лише у липні, проте всі заяви на оздоровлення працівників і членів їх родин були задоволені в повному обсязі. Всього заводчани завдяки профкому і адміністрації підприємства отримали 269 путівок на оздоровлення в пансіонатах та санаторіях на березі Азовського, Чорного морів, в Карпатах та інших куточках країни. 

Заради підтримки членів профспілки, в Положення про надання матеріальної допомоги були внесені зміни в частині збільшенні видів надання матеріальної допомоги – з 6-ти до 9-ти видів. За 2020 рік профком здійснив 757 виплат матеріальної допомоги.

Враховуючи бажання, профспілкова організація профінансувала додатковий медогляд у лікаря-мамолога. Такою можливістю скористались 150 жінок підприємства. Наші заводчанки заощадили сімейний бюджет та свій час, тому що обстеження при підтримці адміністрації проводилося на заводі, а головне – жінки отримали реальну турботу про своє здоров’я. 

Було проаналізовано стан організаційної та культурно-масової роботи, яка проводилась незважаючи на карантинні обмеження. Профком шукав нові форми роботи, аби врахувати заходи безпеки та задовольнити потреби робітників і цих напрямках.

Не залишилась без уваги і інформаційна робота. Сьогодення вимагає, щоб заводчани отримували максимальну інформацію про справи в організації та в вищих органах, мали важливі роз’яснення щодо законодавства. Для цього профком використовував всі можливі канали комунікацій: заводську група в Вайбере, інформаційні стенди, електронні розсилки, надавав матеріали до ЦК Профспілки працівників вугільної промисловості України для розміщення на сайті, сторінки Об'єднання профспілок Харківської області (ОПХО) в Фейсбуці, газети ОПХО «Солідарність». У грудні була створена своя група в Фейсбуці. Всього за звітний період профспілкові активісти підготували 73 інформаційні матеріали.

Учасники конференції визнали роботу профкому задовільною. Також був затверджений звіт ревізійної комісії, напрямки роботи на наступний рік та розглянуті інші питання. Одним із них стало рішення про зміну назви організації – вона приведена у відповідність до Статуту Профспілки. Тепер організація має назву – Первинна організація Профспілки працівників вугільної промисловості України ХАРКІВСЬКОГО МИШИНОБУДІВНОГО ЗАВОДУ «СВІТЛО ШАХТАРЯ». 

У звязку з карантинними обмеженнями конференція вперше проходила в режимі відео-зв’язку з додатковим супроводом презентаційними матеріалами. 

Профспілка працівників вугільної промисловості України