20210126 110800

26 січня 2021 року за ініціативи профспілкової Сторони відбулось засідання Київської обласної територіальної тристоронньої соціально-економічної ради.

Воно було присвячене пошуку шляхів та визначенню подальших спільних дій соціальних партнерів для вирішення найболючіших для більшості громадян питань:

- щодо соціального захисту населення в умовах підвищення цін на газ, тарифів на електроенергію і комунальні послуги,

- а також мінімізації негативних наслідків масового вивільнення працівників через проведення в Україні адміністративно-територіальної реформи.    

Голова Київської обласної ради профспілок Лідія Харченко на початку роботи зазначила, що профспілки Київщини, як і в інших регіонах України, вкрай стурбовані ситуацією через недостатньо продумане запровадження в державі ринків природного газу та електроенергії.

20210126 124455

Вона поінформувала, що зважаючи на зростаючу соціальну напругу навколо цього питання, 14 січня 2021 року Президія ФПУ провела засідання та висловила свою позицію щодо неприпустимості підвищення цін на природний газ, тарифів на електроенергію та комунальні послуги в умовах пандемії та низького рівня доходів населення. Територіальним осередкам ФПУ було доручено ініціювати проведення засідань територіальних тристоронніх соціально-економічних рад з нитання пошуку шляхів стабілізації ситуації з тарифами на регіональному рівні.

Президія Київської облпрофради ухвалила Звернення до органів влади, а також профспілковою Стороною було ініційоване засідання тристоронньої ради, що було підтримано соціальними партнерами.

У ньому взяли участь та виступили від сторони влади – Сергій Мацько – заступник директора-начальник управління праці та зайнятості Департаменту соціального захисту населення Київської обласної державної адміністрації, Василь Фатхутдінов – начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Київській області, Світлана Шаповал, начальник відділу по роботі  з персоналом Київського обласного центру зайнятості, від роботодавців – Віктор Воронін – голова правління Київської обласної організації роботодавців, промисловців і підприємців.

20210126 114049

Соціальні партнери висловили занепокоєність ситуацією, яка виникла з початку поточного року через підвищення цін на газ та електроенергію для населення, що є необґрунтованим в умовах падіння доходів громадян, втрати ними роботи та зниження ділової активності суб'єктів господарювання у зв'язку із поширенням коронавірусної хвороби.

Вони підтримали позицію профспілок, висловлену Президією Київської обласної ради у Зверненні до Кабінету міністрів України, обласної ради та облдержадміністрації, зокрема, у частині необхідності відновлення державного регулювання цін для населення на ринках природного газу і електроенергії, а також запевнили у готовності працювати разом з профспілками над вирішенням питань, що турбують людей і найманих працівників.

У ході обговорення способів мінімізації негативних наслідків для працівників, які підпадають під масові звільнення у зв’язку зі змінами адміністративно-територіального устрою, зазначалось, що для вжиття заходів щодо запобігання різкому зростанню безробіття під час масового вивільнення працівників можуть утворюватися спеціальні комісії в порядку, встановленому КМУ і профспілки згідно із законом, мають право вносити пропозиції відповідним органам про перенесення строків або тимчасове припинення чи відміну заходів, пов'язаних з вивільненням працівників.

20210126 130017

Таким чином, професійні спілки можуть мінімізувати негативні наслідки масових вивільнень працівників шляхом звернень із відповідними пропозиціями до відповідних комісій з реорганізації райдержадміністрації, що припиняються, та до Голови облдержадміністрації, який затверджує плани вивільнення працівників райдержадміністрацій, що припиняються, адже розроблення комплексу заходів щодо забезпечення зайнятості працівників, які підлягають вивільненню, здійснюється за участю сторін соціального діалогу.

Було прийнято рішення звернутись до Київської обласної державної адміністрації стосовно невирішених питань співпраці з ОТГ у новостворених районах.

Детальніше

  20210126 124316

20210126 110909

Київська обласна рада профспілок