АС

26 січня 2021 року відбулось засідання комісії Запорізької обласної ради ПМГУ з питань соціально-економічного захисту, правових інтересів трудящих і колективно-договірної роботи. Засідання було проведено в розширеному форматі за участю голів первинних профорганізацій ГМК Запорізької області.

Голова комісії Максак В.В. виступив з основного питання порядку денного: «Про стан колективно-договірної роботи та завдання колективних переговорів на 2021 року, та підвищення ефективності соціально-економічного захисту трудящих».

В першу чергу він звернув увагу присутніх на рекомендації Постійної комісії ЦК ПМГУ з питань соціально-економічної роботи. Зазначив, що на комбінаті «Запоріжсталь» започатковано діалог з керівництвом з питання зростання заробітної плати в 2021 році, пошуку ресурсів для його забезпечення. Колективний договір на комбінаті, швидше за все, буде пролонговано в лютому-березні 2021 року з урахуванням запропонованих змін.

Також голова комісії звернув увагу всіх присутніх на посилення позицій за колективними договорами на підприємствах, з урахуванням їх індивідуальних особливостей.

Завідувач відділом соціально-економічної роботи та правових відносин Писарєв П.В. зауважив, що показники за результатами 2020 року, що стосуються величини середніх зарплат і темпів її зростання, розмірів зарплат за професіями, за категоріями персоналу та мінімального грейду, розподілу за рівнями зарплат, були зібрані, проаналізовані та розіслані первинним профспілковим організаціям.

Очевидно, що колективно-договірна компанія 2021 року буде проходити в складній економічній ситуації, що склалася в країні, в умовах різкого зростання цін на газ, електроенергію, підвищення тарифів на послуги ЖКГ. В таких обставинах Профспілка, всі її ланки повинні оперативно реагувати на ці виклики, вступати в діалог як з представниками органів виконавчої влади, так і з роботодавцями. «Для компетентного та ефективного діалогу з соціальними партнерами нам необхідні аргументи, засновані на аналізі фінансових звітів за минулий 2020 рік, – підкреслили члени комісії. - Нам доведеться шукати додаткові аргументи для вироблення обґрунтованих пропозицій щодо необхідності підвищення заробітних плат на підприємствах ГМК Запорізької області. І ця теза поширюється не тільки на фахівців апарату обласної ради ПМГУ, а й безпосередньо стосується  профспілкових комітетів первинних організацій».

Засідання комісії з основного питання було доповнено виступами голів профспілкових комітетів з інформацією про поточний стан справ на підприємствах, перспективи виробничої та соціально-економічної діяльності та ін.

За інформацією Запорізької обласної ради ПМГУ