А2

У 2020 році в світі було втрачено близько 9% робочих годин, що дорівнює приблизно 255 млн робочих місць. Через пандемію в минулому році було втрачено майже в 4 рази більше робочого часу, ніж в результаті глобальної фінансової кризи 2009 року, повідомляє сайт Міжнародної організації праці.

За оцінками експертів МОП, якщо заходи по відродженню економіки не будуть прийматися з дотриманням інтересів людей, то відновлення ринку праці в 2021 році буде проходити повільно, нерівномірно і нестійко.

«Ця криза стала найсерйознішою з часів Великої депресії 1930-х років. Вона призвела до масштабних втрат доходів на глобальному ринку праці - 3,7 трлн доларів, що становить 4,4% світового ВВП, це колосальна цифра», - сказав Генеральний директор МОП Гай Райдер.

Високі втрати робочого часу експерти пояснюють переходом на скорочений режим роботи, а також масовими звільненнями. Найбільше криза позначилася на готельному секторі та послугах в сфері харчування, там зайнятість скоротилася більш ніж на 20%.

У дослідженнях МОП наголошується, що 71% загального обсягу скорочення зайнятості (81 млн осіб) проявляється не в безробітті, а в бездіяльності, тобто люди покидали ринок праці, оскільки не мали можливості повноцінно працювати. Як правило це відбувалося через обмеження, пов'язані з пандемією, в інших випадках люди просто припиняли шукати роботу. Тому, якщо брати до уваги тільки класичне безробіття, це призведе до суттєвої недооцінки впливу COVID-19 на ринок праці.

Жінки набагато частіше чоловіків залишали ринок праці і припиняли трудову діяльність. У масштабах усього світу скорочення зайнятості серед жінок склало 5%, серед чоловіків - 3,9%.

Серед молоді у віці 15-24 років скорочення зайнятості становило 8,7%, серед дорослих - 3,7%. Експерти ВООЗ вважають, що цей факт свідчить про «більш ніж реальний ризик отримати втрачене покоління». 

Прес-центр ФПУ