uryad 23128

Чергова заборгованість Фонду соціального страхування України перед застрахованими особами виникла з листопада 2020 року і почала зростати внаслідок значних недонадходжень коштів від єдиного внеску до Фонду (приблизно 1,2 млрд. грн.), зростання середньоденних заяв-розрахунків страхувальників на матеріальне забезпечення, що пов’язано із збільшенням кількості видачі лікарняних листків та зростання видатків Фонду практично вдвічі.

Над вирішенням цієї проблеми одразу почали працювати всі сторони соціального діалогу. Ще в грудні 2020 року було підготовлено проект рішення Уряду про виділення Фонду коштів в розмірі 1,6 млрд. грн., але він довго знаходився на опрацюванні в Міністерстві фінансів та Мінекономіки.

Профспілки звернулись до Першого заступника Міністра соціальної політики та Голови правління Фонду Котика Є.Д. сприяти терміновому вирішенню цієї проблеми та не допустити порушення матеріальних прав застрахованих осіб у цей важкий час.

Адже з урахуванням значного зростання видатків на матеріальне забезпечення у грудні 2020 року станом на 1 січня 2021 року залишилися не профінансованими в частині матеріального забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності заяви-розрахунки, подані страхувальниками за період з 15 по 31 грудня 2020 року (12 робочих днів) на суму 1 642, 5млн.грн. Зокрема, допомога по тимчасовій непрацездатності – 1,4 млрд.грн для виплати 229 868 особам;  допомога по вагітності та пологах – 268,5 млн.грн. для проведення виплат 6 827 особам;  допомога на поховання – 3,2 млн.грн. для проведення 776 виплат.

Нарешті 3 лютого 2021 року Урядом було прийнято рішення стосовно  виділення з держбюджету 1,64 млрд.грн. для виплати Фондом соціального страхування застрахованим особам матеріального забезпечення у зв’язку із страховими випадками.

Реалізація акта дозволить отримати застрахованими особами заборговані суми допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах, допомоги на поховання, передбачених Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Управління соціального страхування і пенсійного забезпечення