IMG 20210204 110833

Під таким гаслом відбулося перше в новому році засідання Президії Федерації профспілок Рівненської області.

На порядок денний якого було винесено наступні питання:

1.      Про організацію роботи профспілкових структур в умовах адміністративно територіальної реформи.

2.      Про делегування представників ФПО на VIII З’їзд ФПУ.

3.      Про делегування представників ФПО до нового складу Ради ФПУ.

4.      Про делегування представників ФПО до нового складу Президії ФПУ.

У своєму виступі, з першого питання порядку денного Президії ФПО, Марія Рожко, заступник голови ФПО, зазначила, що утворення та реорганізація районних державних організацій, створення територіальних громад, процес, який зачіпає інтереси всіх учасників соціального діалогу.

Саме питання збереження і використання трудового потенціалу, профспілкового членства змушує нас, відповідно до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», бути активними учасниками реформ. У Законі визначено основні права профспілок, що стосуються соціально-економічного захисту трудівників і представництва їх інтересів у співпраці з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, зокрема: функції громадського контролю профспілок у сфері зайнятості, оплати праці, гідних умов життя і безпеки праці, соціального захисту та ін. Тому вирішення проблем, що виникають під час реформи децентралізації, є нашим прямим обов’язком.

В обговоренні цього надважливого питання взяли участь: Юрій Кравець, голова обласної організації Профспілки працівників освіти і науки, Петро Давидюк, голова обласної організації профспілки працівників культури, Уляна Стрілець, голова обласної організації профспілки працівників ЖКГ, МП, ПОН.  

Усі виступаючі відмічали важливість історичного моменту, який в черговий раз доводиться переживати профспілкам. Наголошували на необхідності єднання та взаємодопомоги з тим, щоб в умовах реформи з децентралізації зберегти існуючі та створити нові профспілкові організації. Адже, як зазначив Микола Шершун, голова Федерації профспілок області, ще у жодному зі звернень до нього особисто чи до працівників апарату не йшлося про те, що профспілка непотрібна. За його словами, люди навпаки потребують допомоги профспілки, довіряють їй.

Надважливо, в сучасних реаліях, не втратити цю довіру спілчан та зберегти цілісність наших організацій за галузевим принципом.

З усіх питань порядку денного прийнято Постанови Президії ФПО, у яких прописано чіткий план дій Федерації профспілок області та її членських організацій на найближчий час.

Жанна Арсенічева, Профінформ Федерації профспілок Рівненської області