А3

Лише 55,7% працездатного населення Черкащини мають офіційне працевлаштування і відраховують податки та внески. Ці 293,3 тисячі робітників потенційно утримують 403 тисячі пенсіонерів області. Фактично ж система пенсійного забезпечення як Черкаського регіону, так і всієї України є дефіцитною і щороку датується на мільярди гривень, адже працівники не мають можливості солідарно забезпечити пенсії старшого населення. Наслідком дефіцитності пенсійної системи сьогодні служат антисоціальні ініціативи "народних" депутатів:від ліквідації Пенсійного фонду та передачі його повноважень приватним страховим, дооб'єднання його із іншими фондами соцстрахування для закриття пенсійної дири грошима на лікарняні та інше.

У той же час влада не береться за вирішення суті проблеми та рятування власне пенсійної системи, замість створення тимчасово утримуючих її від стрімкого руйнування підпорок.

Таким рішенням є розвиток ринку праці і посилення економіки.

Солідарна система передбачає, що надходження від сплати ЄСВ сьогоднішніми робітниками має повністю вистачати на покриття пенсійних потреб.

На Черкащині на одного робітника приходиться майже 2 пенсіонери, при цьому у разі збалансування ринку праці один працівник мав би утримувати менш ніж одну людину похилого віку.

Тривожним є співвідношення працюючих до кількості пенсіонерів - один працюючий до двох пенсіонерів. В області із 531,8 тис.осіб працездатного населення офіційно працюють тільки 293,3 тис.осіб (55,7%), при 57,6 тис.осіб(10,8%) безробітних. 106,3 тис.осіб (20%) не задіяні на ринку праці. Середня заробітна плата за січень - грудень 2020 року одного штатного працівника в області склала 9797 грн. А середній розмір пенсійного забезпечення - 3139 грн", - говорить Голова Федерації профспілок Черкаської області Петро Васильович Шевченко.

У той же час замість зміцнення солідарної системи шляхом покращення і легалізації занятості та підняття рівня доходів населення, владні ініціативи направлені більше на ще більший дефіцит робочих місць - і доходів Пенсійного фонду:

«В Україні завершується адміністративно - територіальна реформа, що також передбачає скорочення працівників районних адміністрацій, комунальних підприємств, закладів соціальної сфери, культури, освіти, засновниками яких є районні адміністрації, що ліквідуються. Масові вивільнення працівників створюють не тільки ріст соціальної напруги, але й суттєво зменшать надходження до пенсійного фонду. Адже у загальному фонді оплати праці Черкащини 37% складає частка працюючих у бюджетній сфері", - зазначив Петро Шевченко.

Боротись за порятунок пенсійної системи і ринку праці залишається профспілкам - саме їх діяльність сьогодні має в пріоритеті збільшення зарплат і збереження робочих місць всупереч ініціативам по їх прямому знищенню.

Голова Федерації профспілок Черкащини Петро Шевченко звернувся до нового голови облдержадміністрації Олександра Скічка з пропозицією за участі соціальних партнерів проаналізувати ситуацію із зайнятістю населення та забезпечити працевлаштування працівників, які вивільняються в процесі адміністративно-територіальної реформи.

"Нагальним стало створення виробничих підприємств, розвиток малого та середнього підприємництва, легалізація трудових відносин. Без створення робочих місць з продуктивною зайнятістю якісних змін життя краян забезпечити не можливо", - заявив Петро Шевченко.